Abroad by Verde

Abroad by Verde är aktiviteter, resor och stadsvandringar som går lite längre bort och till andra länder. 

Efter mer än 24 år i Italien känns det naturligt att börja där vid kulturens vagga. 

Som gammal humanist, med många språk på schemat, blev jag tidigt fascinerad av Italien på gymnasiet. Jag minns fortfarande den första meningen i min latinbok, kanske skulle vi lära oss strofen utantill? 

Italia pulchra est. Natura italiae nos delectat. 
Italien är vackert. Den italienska naturen förnöjer oss. 

Men Italien är ju så mycket mer än natur. Italien är hemlandet för pizza och pasta, men även Aperol, Barolo och Prosecco. Italien har en lång tradition av hantverk och mode. Landet har i stort sätt allt - konst, arkitektur, mode, gastronomi och fina viner. Italien har också en rik historia - bara att tänka på vad romarna har betytt för oss ute i världen. 

 

Njutningsresa till Friuli-Venezia-Giulia - oktober 2023.
Regionen Friuli Venezia Giulia ligger i Italiens nordöstra hörn och gränsar mot Veneto, Österrike, Slovenien och Adriatiska havet. Det är en spännande del av Italien där köket och vinerna är influerade minst lika mycket av det Italienska som av sina grannar. Det är också en region som vid sin östra gräns är delad genom politiska och historiska skeenden.

Jag var själv i regionen för första gången i fjol vid flera tillfällen och är nyförälskad. 

Följ med mig till denna spännande region som så många skandinaver ännu inte hittat till. Dessutom är prisläget fortfarande gynnsamt. 

Under fem dagar i början av oktober 2023 reser vi i Friuli-Venezia-Giulia. Resan inkluderar 4 nätter på hotell, halvpension, provsmakningar och alla inträden samt busstransporter och mig som guide. 

Vi besöker bland annat Unesco-listade Aquileia som under romersk kejsartid var en viktig fästning och handelsstad, Medeltidsstaden Cividale del Friuli som  grundades av Julius Caesar och Palmanova med renässans-arkitektur vid Palma-fortet från 1593. 

I Trieste besöker vi domkyrkan, gör en stadspromenad och smakar det världsberömda Illy-kaffet. I Udine beundrar vi Piazza della Libertà eller frihetsplatsens vackra byggnader i vit marmor. Staden påminner oss om Venedig och dess arkitektur.  

Vi gör provsmakningar av choklad, skinka, grappa, olivolja, ost och vin samt äter goda och välkomponerade måltider. 

Paketet inkluderar inte
resa från Sverige till Italien. Du tar dig själv ner till Italien på egen hand. Du kommer att få tydliga instruktioner var vi ska träffas och när. Vi kommer också att ge dig tips på hur du lättast reser ner. Samling sker i Venedig.

Fullständigt program och pris kommer inom kort. Klicka här om du vill skicka en intresseanmälan.

 

Under Instagramkontot @maurbakkenabroad kan du uppleva och upptäcka några av de resmål jag har besökt. 

 

 

 

©2022 Den gröna guiden by VerdeVerde Travel