0d3143_eff77dd127f3488f9b13e957521bbeae~mv2

Biografi Stefan Maurbakken

Jag föddes i maj månad 1963 i gurkstaden Västerås. Som liten önskade jag mig en storebror, men som kompensation för att det inte gick att ordna fick jag en grön papegoja som vi döpte till Charlie. Vi trodde det var en hane. Många år senare visade det sig inte stämma.

En av mina största glädjeämnen som barn var trolleriet. Jag läste allt jag kom över för att lära mig trolla fram en kramgo vit kanin ur en hatt. I Årsta fick jag trolla för min flickvän Marinas släkt, men det var mest kortkonster de ville se. Men nu kom jag i kontakt med Stockholm. 

Jag tror jag var fem år vi tog hissen från Slussen upp i himlen (Katarinahissen). 

Eftersom jag inte nådde upp till den översta hissknappen fick jag använda min gröna spade till hjälp. 

Vid tolv års ålder fick jag alla pojkars dröm - en modelljärnväg. Jag skapade tidigt fantasilandskap med gröna ängar och höga berg för mina ånglok och vagnar. När jag åker Berninaexpressen många år senare känner jag igen kurvorna. 

Mitt allra första jobb var som distributör av lokaltidningen tidiga mornar. Sedan jobbade jag som postbud, bingoassistent och styckmästare. Men det var med service och möten med människor som jag skulle komma att trivas bäst.  

Våren 1987 reste jag till Cypern för att börja min karriär som reseledare. Fyra månader senare red jag kamel bland dadelpalmer och pyramider i Kairo. Nu väcktes intresset  för arkeologi och historia. 

1988 reste jag till Taormina och Sicilien och nu lärde jag mig bland annat att dricka kaffe och vin. Några år senare jobbade jag i Rom - den eviga staden. Jag blev kvar i huvudstaden i mer än 20 år. 

Men så en dag valde jag att flytta hem - jag fick ett erbjudande om att arbeta med reseproduktion för Temaresor mot bland annat Italien. Jag kunde inte tacka nej. 

Det var först 2017 som jag vågade lämna min fasta arbetsplats för att försöka klara mig på egen hand. Jag ångrar inte en dag. Att få arbeta för mig själv ger så mycket mer. 

Jag ville locka italienska turister till Sverige, och jag ville erbjuda ett hållbarare sätt att resa. Stadsvandringar och utflykter runt om på cykelsadeln och med lokala transportmedel. 

Under pandemiåret 2020 utvecklade jag programutbudet med flera nya vandringar och i dag hittar du dessutom cykel-, mat- och naturvandringar. 

I juli 2021 valde jag att pausa verksamheten i några månader. Jag for till Jukkasjärvi för att arbeta som servitör på ICE-Hotellet. Närheten till naturen, den samiska kulturen och lugnet är den stora behållningen.   

Viljan att upptäcka nya miljöer i Sverige fortsätter. Både för svenska och utländska turister. Vi har en unik natur, orörda landskap och erbjuder hållbarhet, nytänkande och omtänksamhet. både tystnad. Vi vill känna oss säkra och trygga när vi reser. Vi väljer att resa utanför högsäsongen för att göra mindre avtryck. Vi gör medvetna val. Vi söker närodlat, ekologiskt, miljövänligt och gröna produkter.

Jag har lämnat huvudstaden och flyttat tillbaka till Västerås. Nu skall jag ge tillbaka till staden vad den har gett mig. Men jag kommer att fortsätta att utveckla mig och mina produkter i både Stockholm och Västerås.  

Det är inne att tänka grönt!

Sveriges grönaste guider

©2021 by VerdeVerde Travel