Vera Siöcrona: Ett Liv Av Äventyr och Passion

Tidiga År

Vera Margareta Helena Siöcrona föddes den 3 juni 1914 i Helsingborg. Hon var dotter till överste Jan Cornelius Alexander Siöcrona och hans hustru Dagmar Catharina Sara Anna Ridderstad. Föräldrarna gifte sig 1901 i Jakobs kyrka i Stockholm och skilde sig 1924 i Eksjö. Vera växte upp i Villa Solhäll i stadsdelen Tågaborg i Helsingborg.

Om Vera hade fötts som man hade hon förmodligen följt i sin fars fotspår och blivit officer, likt sin far som var överste vid Smålands husarer. När hon var sju år gammal fick hennes far en tjänst i Stockholm, vilket ledde till att familjen flyttade dit. Efter föräldrarnas skilsmässa bodde hon tillsammans med sin mor och syskon i en lägenhet på Brännkyrkagatan på Södermalm. Vera tillbringade även mycket tid hos sina morföräldrar på Bankesta gård i Järna, där hon gick i skolan de första åren innan hon flyttade tillbaka till modern i Stockholm.

Ungdomens Upptäcktsfärder

Vera hade en otrolig törst för äventyr och nya erfarenheter. I unga år arbetade hon som djurskötare på Skansen, vilket inspirerade henne till att utforska världen. Hon tog arbete till sjöss på kryssningsfartyget "Kungsholm", som ägdes av Svenska Amerikalinjen, och besökte USA, Sydamerika, Asien och Afrika. Under dessa resor arbetade hon som bartender och hissflicka, vilket gav henne en unik inblick i olika kulturer och samhällen.

Journalistiska Bedrifter

Med en passion för att berätta historier började Vera skriva reseskildringar och reportage för flera svenska tidningar. Hennes skarpa penna och äventyrslusta tog henne till möten med flera framstående personligheter, däribland kungen av Siam, Ananda Mahidol, och Mahatma Gandhi. Innan hon fyllde 25 år hade hon sett stora delar av världen och samlat på sig erfarenheter som få kunde mäta sig med. Hennes dröm var att i nästa liv återfödas som indian, för att uppleva världen ur ett helt annat perspektiv.

Krigsinsatser och Föreläsningar

När andra världskriget bröt ut 1939 återvände Vera till Sverige. Hon reste runt och höll föredrag om sina resor och erfarenheter, och försörjde sig på detta sätt. Under det finska vinterkriget deltog hon som frivillig i Blå stjärnans Finska hästambulans 1940, och belönades med två medaljer för sina insatser: den finska tapperhetsmedaljen och Svenska Blå Stjärnans förtjänstmedalj, som delades ut av dåvarande kronprinsen, sedermera Gustav VI Adolf.

Livet i Gamla Stan

1942 flyttade Vera till Gamla stan i Stockholm, en plats hon omedelbart förälskade sig i. Hon bodde först en kort period på Kolmätargränd, och flyttade sedan till Sven Vintappares gränd 2 tillsammans med sin katt Krishna och pudeln Balou. Det var under denna tid som hon startade Föreningen Kolmätargränd, för att förhindra rivningen av de gamla kvarteren i Gamla stan. Föreningen ombildades senare till Hembygdsföreningen Gamla Stan, där Vera var en drivande kraft i över ett halvt sekel.

Vera engagerade sig i att bevara Gamla stans historiska byggnader och miljöer, och hon utgav flera böcker om stadsdelen samt var chefredaktör för tidningen "Gamla stan". Hon guidade även grupper och berättade om Gamla stan, och vid ett tillfälle 1946 guidade hon den finske författaren och Nobelpristagaren Frans Eemil Sillanpää.

Sista Åren i Malmköping

1972 flyttade Vera till Malmköping, där hon levde sina sista år omgiven av sin vackra trädgård och sina hästar. Hon avled den 15 januari 2003 vid 88 års ålder, efter att ha drabbats av en lunginflammation. Hennes liv var en spegel av en kvinna som trotsade tidens normer, som levde fullt ut och som ständigt sökte nya äventyr.

Vera Siöcrona lämnade efter sig ett arv av mod, nyfikenhet och en djup kärlek till livet och världen. Hennes namn och minne lever vidare, inte minst i de platser hon älskade och kämpade för.