verdeverdetravel_stadsvandringaristockholm_trekronorsvag_fotograf_robertleonardi_-7_51230832117_o

Hållbarhet

Vad är egentligen hållbar turism? Det är inte ett helt enkelt kapitel och lite svårt att svara på. Turismen blir inte hållbar per automatik bara för att vi väljer att semestra hemma. Det är mer komplicerat än så. 

Första steget till en mer hållbar turism torde vara att försöka förstå vad innebörden är och hur jag/vi kan arbeta med en hållbarare turismutveckling. 

Pandemihösten 2020 utbildade vi oss i hållbar turismutveckling. En del av kunskapen har vi redan implementerat i verksamheten en del annat arbetar vi vidare på. 

Till år 2030 arbetar världens länder med globala mål i ett led att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen. Genom de globala målen för en hållbarare utveckling kan det här bli verklighet. Om vi alla hjälps åt kan vi tillsammans få en hållbarare framtid.

Den gröna guiden prioriterar och gör aktiva val.

  • Vid inköp väljer vi i första hand lokalproducerade och svenska leverantörer. Gärna Svanenmärkta. Det gäller varor som kopieringspapper, städmaterial, färgpatroner, kaffefilter, kaffe och te.
  • Vi gör bara inköp när vi måste, i första hand försöker vi låna eller hyra. 
  • Skrivarens färgpatronerna lämnar vi tillbaka för återanvändning.
  • Vi köper större förpackningar när det är möjligt och  undviker engångsmaterial.
  • Vi källsorterar matavfall, papp/tidningar, plast, glas och metall.
  • ​Vi klimatkompenserar för arbetsplatsen/skrivbordet i hemmet. 
  • Vi använder plastkåsor vid dryckesservering.
  • Vi använder LED belysning och har ett elavtal tecknat med Fortum/Mälarenergi. 
  • Vi använder elektroniska biljetter och betalar räkningar med autogiro eller e-faktura.
  • Vi har ingen bil utan använder oss av promenader, cykel- och lokala transportmedel.

 

Reseindustrins barnfond   
 

Sedan den 1 februari 2022 samarbetar vi med Reseindustrins barnfond - New Hope. Vi ser att de insatser vi hittills gjort på Theodoriskolan i Chandrapura i delstaten Jharkand i Indien varit mycket lyckade. Taket läcker inte. Skolan har elektricitet. Flickorna fortsätter att spela fotboll, och vinner sedan ett par år tillbaka den lokala ligan.  Det betyder mycket för deras utveckling och självkänsla! Dessutom får vi utmärkt återrapportering genom familjen Nilsson, som på 50-talet levde och verkade på missionsstationen Theodori.

Sedan 2016 har vi satsat på små och handgripliga åtgärder för att göra livet på skolan enklare och bättre. Skolan har 11 lärare och ca 450 elever. Man börjar skolan när man 5-6 år och går sedan 10 år. I årskurs 10 har man ett centralt prov. Klarar man det kan man fortsätta på motsvarande gymnasiet i tätorten ca 3 km bort. Men då måste man vara motiverad och också få ett visst ekonomiskt stöd, för ingen skola är gratis! Det är en viss övervikt av flickor på skolan, vilket är positivt. För varje år en flicka går i skola ökar hennes möjlighet att själv ta kommandot över sitt liv och klara av det kommande familjelivet. Pojkarna skolkar mest, oftast beroende på att de förväntas ställa upp och arbeta för familjen när de blir lite äldre.

Här kan du läsa mer om detta och andra projekt som New Hope har runt om i världen. 

Barn vid Theodoriskolan i Chandrapura

students th8

©2022 Den gröna guiden by VerdeVerde Travel