HÅLLBARHET

På den här sidan kan du bland annat läsa om Hållbarhet, tillgänglighet, trygghet
Två händer håller upp ett grönt blad

Hållbart företagande


Hållbart företagande innebär att skapa långsiktigt värde med en affärsstrategi som inte bara fokuserar på ekonomiska faktorer utan även etiska, sociala, miljömässiga och kulturella aspekter.

Enkelt uttryckt handlar alltså hållbart företagande om att lönsamhet, miljöhänsyn och samhällsengagemang går hand i hand och genomsyrar alla delar av företagets verksamhet. För att företaget ska bli mer hållbart behöver alltså alla delar av verksamheten involveras. Det innebär bland annat minskad miljö- och klimatpåverkan, goda arbetsförhållanden och rena affärer, men också respekt för rättigheter och anpassade affärsmodeller.  I grunden ligger att företaget ser sin påverkan på samhällsutvecklingen och tar kontroll över, och är transparent med, riskerna i hela sin värdekedja.


Jag startade VerdeVerde Travel för att arbeta för en hållbarare turism. Verde betyder ju grönt, och jag arbetar aktivt för att leva så grönt och hållbart som möjligt.

*VerdeVerde Travel värnar om miljön i tal- och handling. Våra upplevelser (aktiviteter och stadsvandringar) bedrivs mestadels utomhus.

*Vi försöker välja tidpunkter på dagen så att vi inte skall krocka med alla andra eller behöva stå i kö för att komma fram. Om möjligt väljer vi en annan gata eller väg.

*Vi tar avstånd från massturism och väljer att genomföra aktiviteter i mindre grupper. Med minst 5 deltagare och ett tak på 20 hinner vi "möta" alla.

*Vi föredrar att använda lokala transportmedel som buss, båt, spårvagn & tunnelbana. Vi rekommenderar dig att göra detsamma.

*Jag ger alla kollegor möjlighet att vara med och påverka, jag ger dem grundläggande rättigheter och främjar ett rättvist samhälle.

*Vi arbetar tillsammans för att säkra det ekonomiska systemet och tillväxten genom att söka rättvisa och resurseffektiva affärsmodeller.


*Vi arrangerar upplevelser till några av Mälardalens (Västmanland, Uppland och Stockholm) vackraste och finaste platser. Vi är måna om en hållbar turismutveckling som bygger på ett medvetet ekologiskt och ekonomiskt tankesätt med lokal förankring.


*Där mat och dryck ingår väljer vi framförallt ekologiska och/eller lokalproducerade varor som ger så lite klimatavtryck som möjligt.  


*Vi vill inspirera våra kunder till en aktiv livsstil i samklang med naturen där respekt för växter och djur är en självklarhet. Om möjligt samarbetar vi med lokala företag och entreprenörer.


*Vi gör bara inköp när vi måste, i första hand försöker vi låna eller hyra, måste vi köpa väljer vi större förpackningar och undviker engångsmaterial. Vi återanvänder så långt det är möjligt och klimatkompenserar när vi kan. Om vi alla hjälps åt kan vi tillsammans få en hållbarare framtid.


*Vi ser hela tiden på hur vi kan minska mina och våra avtryck, att minska orättvisorna i världen.


*VerdeVerde Travel tackar dig som väljer att  resa miljövänligt med tåg, buss och tunnelbana för att ansluta våra aktiviteter & stadsvandringar. 

*Vi tackar dig också för att du hjälper till och spar energi och papper - när du inte skriver ut din biljett. Visa din digitala biljett eller berätta vad du heter vid vandringens start.  

Logotype för Swedish Welcome

Jag samarbetar med Swedish Welcome. Det är unik metod som drivs av att utveckla verksamheter i ännu bättre och hållbara upplevelser. Tillsammans med nu över 600 turismaktörer visar vi vägen till en starkare och hållbarare svensk besöksnäring.  Besöksnäringen är ett skyltfönster för den svenska hållbara livsstilen och när allt större krav ställs från gäster och samarbetspartners på hög kvalitet och en tydlig hållbarhetsprofil är det viktigt att ligga i framkant. Swedish Welcome hjälper företagare och verksamhetsledare att hitta strukturen i detta arbete och även kopplingarna till Agenda 2030.

 

KRANMÄRKT

Logotype för Kranmärkt

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. VerdeVerde Travel visar genom kranmärkningen att vi tar ställning för en bättre miljö och vill inspirera andra att också välja kranvatten. 

Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Dessutom är kranvatten 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik.

En kranmärkt verksamhet innebär att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Kranmärkningen är kostnadsfri och bygger på våra egna uppgifter.

 

SVENSKT VATTEN

Vi har tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, 25 liter per person och år. Det tycker vi är onödigt.

Skillnader mellan kranvatten och flaskvatten

Kranvatten är det dricksvatten som du får direkt i kranen, det är gott, färskt och lokalproducerat. Flaskvatten är det vatten du köper förpackat i butiken, det finns i tre varianter; naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten. 

Pris

Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska. Uträkningen bygger på en genomgång av en handfull av de största bryggeriernas pris på flaskvatten. Vi har räknat på ett pris lite billigare än det billigaste flaskvattnet.

Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 5 öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig också skydd av våra vattentäkter där vårt dricksvatten hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Miljö

Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast.

Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Utsläpp förknippade med flaskvatten

Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.*

Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen.*

Färskt

Du kan alltid vara säker på att kranvattnet är färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.

Kvalitet

Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav.

Undersökningar visar att flaskvatten kan ha dålig mikrobiologisk kvalitet, det vill säga innehålla för mycket bakterier. Visst kan det hända att även kranvatten tillfälligt innehåller för höga halter av bakterier. Men du blir då informerad om det så att du som konsument inte ska behöva dricka vattnet och problemet åtgärdas.

Det finns även förpackat vatten på marknaden som kan innehålla så höga halter av till exempel fluor och/eller natrium att de överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer.

Kolsyrat vatten

Köper du flaskvatten för att du vill ha bubblor i vattnet? Investera i en kolsyremaskin i stället, du tjänar snabbt in de pengarna och slipper bära hem vatten.

Smak och temperatur

Allt vatten smakar bäst kylt. Sommartid kanske vattnet i kranen är lite varmare än vad du föredrar. Tappa gärna upp vatten i en karaff och ställ i kylskåpet så har du kallt vatten under dagen. Smaksätta vattnet kan du till exempel göra med några skivor citron, apelsin, gurka, vattenmelon, jordgubbe eller färska örter som mynta eller citronmeliss. Prova dig fram med färska, naturliga ingredienser.

 

TILLGÄNGLIGHET

Logotype för rullstol

Våra aktiviteter och stadsvandringar utgör inget hinder för personer med hörsel- eller synnedsättning. För att inte missa någon viktig säkerhetsinformation rekommenderar vi att en eller två ledare följer med för att hjälpa till i kommunikationen.

Kontakta mig så löser vi det på bästa sätt. Vi kan arrangera en vandring bara för er eller tillsammans med en publik grupp.

Ledsagare
Som ledsagare går du alltid gratis tillsammans med betalande deltagare.


Jag sitter i rullstol/permobil. Kan jag följa med på turen?
Självklart, säg gärna till vid bokningen så anpassar jag turen så mycket det går för att till exempel undvika trappor och höga trottoarkanter. Du kan också boka en privat visning för dig och ditt sällskap. Kontakta mig så hjälper jag dig!

Jag går med rullator. Kan jag följa med på turen?
Javisst, säg gärna till vid bokningen så anpassar jag vandringen så mycket det går för att undvika trappor och höga trottoarkanter. Om du går väldigt sakta så hinner vi kanske inte runt sträckan på beräknad tid. Du kan givetvis också boka en privat visning för dig och ditt sällskap. Kontakta mig så berättar jag mer.

Stadsvandringens längd
Under varje stadsvandring finns en knapp som leder dig till LÄS MER & BOKA. Där hittar du information om vandringens längd i tid och kilometer. Där står även vilket slags underlag du möter och om det finns trappor.

VerdeVerde Travel samarbetar med Iris Hjälpmedel AB.  De säljer som namnet låter hjälpmedel till dig som har en synnedsättning och dig som börjar få sämre syn. Jag arranger stadsvandringar på Södermalm - för att hjälpa försäljare, samt ledare och synskadade att prova på en stadsvandring med olika slags hjälpmedel.  

Jag arbetar kontinuerligt med att försöka förbättra tillgängligheten på och under mina stadsvandringar. Jag är tacksam för alla synpunkter som hjälper mig att bli så bra som möjligt för alla gäster. Har du frågor eller förslag på hur jag kan bli bättre?

TRYGGHET

VERDE STRÄVAR EFTER

  • Att alla ska känna sig välkomna till våra vandringar, vi arbetar hela tiden med att göra vandringarna mer tillgängliga.
  • Att alltid prova underlaget inför respektive vandring, speciellt vid is och snö. 
  • Att vara tillgängliga, under våra vandringar, men även digitalt på våra webbsidor.
  • Att skapa trygghet, så vi har alltid med oss mobiltelefon, laddare & extra batteri.
  • Att skapa säkra vandringar. Vi provgår varje vandring en gång om året. 
  • Att öka säkerheten genom att ha med oss en vattenflaska, första förband och ficklampa.
  • Att alltid vara förberedda. 
  • Att veta var närmaste hjärtstartare finns.
  • Vill du lära dig mer om den svenska historien och få exklusiva erbjudanden och tips av den gröna guiden i din inkorg?