0d3143_eff77dd127f3488f9b13e957521bbeae~mv2

ICE-Hotellets grundare

I mitten av juni kände jag en prekär oro, turistströmmen minskade och utgifterna fortsatte. Jag sökte sommarjobb via LinkedIn och hade tänkt mig precis vad som helst. Typ att packa tvålar och radergummin på ett lager i Hallunda. Ödet ville annorlunda. Kan du tänka dig att arbeta i Norrland? E-u - ja varför inte. Jag hade aldrig satt min fot här förr, klart att man är nyfiken. Mer precist - var frågade jag. I Jukkasjärvi! Buh? På ICE-Hotellet svarade rösten. Såpass. Det har man ju hört om. Ett världsledande hotell inom vinterturism. "Vi behöver personal i serveringen" - men jag har ju aldrig jobbat i restaurangbranschen tidigare....DET FIXAR DU - löd svaret. Och en vecka senare satt jag på flyget till Kiruna. Jag hade jag hyrt ut min lägenhet i Årsta och var nu på väg att prova mina vingar på annan ort. Nu är det ganska precis en månad som jag har varit här. Jag har visserligen inte krossat några tallrikar eller tappat några bestick ännu. Det som är svårt här är lappsjukan. Att vara totalt isolerad från kultur under tre månader om jag bortser från underbar natur och mycket fritid. 

Nu i dagarna har konferensturismen vaknat, vi har haft tre grupper på två dagar, jättekul utveckling efter att ha stått helt still under lååååång tid. 

Frukost och lunch för gäster från både hotellet och konferenser samt andra besökande serveras just nu i ett före detta ålderdomshem. Byggnaden uppfördes redan 1932 och finansierades av Drottning Viktorias stiftelse. Ålderdomshemmet användes fram till 60-talet, därefter har huset inhyst gästforskare som arbetade för ESRANGE, Sveriges enda rymdraketbas. 1983 renoverades huset vilket resulterade i Jukkasjärvi Värdshus. Idag är det ICE-Hotellets restaurang. 

Idag den 25 augusti hade hotellets styrelse årsmöte på hotellet och jag fick servera deltagarna souvaspanna (renskav med champinjoner, morötter, lök och grädde) som serveras med potatispure och lingonsylt. Så plötsligt såg jag att där satt ju ICE-Hotellets grundare Yngve Bergqvist. Under kaffet passade jag på att prata några ord med Yngve och kunde berätta att jag i Stockholm som auktoriserad guide visat många utländska besökare ICE-baren men att jag nu stolt som en fura kan skryta med att ha träffat Mr Yngve himself. Jag passade också på att berätta att jag personligen tycker mig ha en koppling med hotellet i och med att det hänger en tjusig tavla av David Klöcker Ehrenstrahl som sägs föreställa Abraham Momma på färd med en ren och en ackja (samisk släde). Denne Abraham kom till Sverige i mitten av 1640-talet och grundade med sina bröder flera fabriker och handelsföretag vid Torneälven. År 1669 adlades han under namnet Reenstierna. Flera generationer senare kommer Märta Helena Reenstierna till Årsta, alias Årstafrun. Det knyter ju ihop min säck. Vilket sammanträffande. Jag bor vanligtvis i Årsta och befinner mig nu vid Torneälven. Det känns som att det var meningen att jag skulle komma hit förr eller senare. I snart tio år har jag varit granne med MHR eller Märta Helena. Är det en slump?

Yngve berättade att Hembygdsföreningen i Jukkasjärvi fick tavlan av en familjemedlem från Reenstierna, idag boendes i Uppsala. Jag tog ingen selfie på oss och jag tänker att historien om honom kan du läsa på själv från ICE-Hotellets hemsida. Han är en rätt spännande man som vågade tänka annorlunda. Det var kul att träffa honom idag och se själv. Han är ödmjuk. Om du är på väg upp till Kebnekaise för en vandring, ta en sväng förbi ICE-Hotellet och upplev denna magiska plats. 

20210731_143353-01.jpeg
ICE-Hotellet restaurang (fd ålderdomshem och gästhus)