Verdeverdetravel_dengronaguiden_vasteras_stadsvandringar_vasterasvackrastevyer_20220116_125940-01

Västerås vackraste vyer

Sommaren 2021 bestämde jag mig för att flytta från Stockholm tillbaka till min födelsestad Västerås. Det var då många av mina vänner som brast ut i ett VARFÖR? Vad ska du där att göra? Fula Västerås! Det var till och med vänner som ville boka in en fika innan flytten för att vi skulle hinna ses. Men hallå - jag flyttade från Stockholm till Västerås. Inte till Ugudugu. Jag har erbjudit dem att komma och hälsa på - men storstadsfenomenet hänger kvar för många. Det är för långt till Västerås. Jag svarar att det inte är längre för dem än det är för mig. Jag pendlar för jobbets räkning varannan dag.

 

Det bästa med Västerås att staden inte är så stor, det är gott om plats, ingen stress eller trängsel. Mycket är dessutom billigare här. Boende, mat, fika och transport. Men staden har så mycket mer än att bara vara en övernattningsort. Västerås och Västmanland är ett paradis för golfälskare fördelat på 14 golfklubbar. I Kungsbyn Djurpark som är en rolig plats för barn och vuxna kan man träffa allt från lemurer och kameler till fågelspindlar och nätpytonormar. Friluftscentret Aktivt Uteliv Björnögården erbjuder både boende, mat och massor av aktiviteter. Själv arrangerar jag Digital detox - mindfullness med skogsvandring och trädkramning på Björnön. Här finns också mycket action och äventyr för stora och små. Stand up padel längs Svartån, utmanande escape rooms, vattenrutschkanor och balansgång bland trädkronorna. Västerås har ett stort utbud av restauranger och kaféer och många har fått White Guides utmärkelser. Guidade vandringar är ett annat sätt att lära sig mer om sin stad. Deila och dåtiden erbjuder vandringar året runt, så nu också undertecknad, Stefan Maurbakken - den gröna guiden. Du kan gå på audioguidning när det passar dig, finns på Anundshög och vid Skitviken - en rostig lustgård full av liv.

 

Runt omkring Västerås kan du besöka Engsö slott, Strömsholms slott och Tidö slott. Västerås slott numera bara med lunchservering. Här finns massor av möjligheter i skog och natur till fots- och på cykel. När snön faller kan du åka skidor på Vedbobacken och skridskor på Mälaren. Detta bara för att nämna några förslag.

 

Av många har jag alltså fått höra att Västerås är en tråkig stad - och jag vill slå ett slag för motsatsen. Ok det finns inte jättemånga mysiga fik, det finns inte något stort utbud av teatrar och klubbscener. Det är också ont om gallerier och vernissager. Jag bestämde mig tidigt för att visa mina vänner och besökare samt bekanta och turister att Västerås faktiskt har många vackra vyer och fantastiska kulturella skatter.

 

I november började jag med glöggvandringar från Domkyrkan till Kyrkbackarna och i januari 2022 lanserade jag en 90 minuters stadsvandring - Västerås vackraste vyer där jag visar och berättar om några av stadens sevärdheter, historiska nedslag och mina relationer till staden. Har du vägarna förbi får du gärna följa med mig på en vandring, i annat fall kan du göra det på egen hand.

 

Kommer du med tåg går du bara ut från stationsbyggnaden, du korsar södra Ringvägen och så är du framme i Vasaparken. Lite av en engelsk park med stigar och träd. Detta var ursprungligen en kungsträdgård som Gustav Vasa lät anlägga 1541. Här skulle det odlas grönsaker, humle och tobak. Intressanta är resterna av dominikanerklostrets grundmurar - dessa ser du alldeles intill stadshusets väggar.

 

Gå runt hörnet för att från Vindarnas grotta - ett konstverk av Grate - beundra Västerås Stadshus byggt i grå granit från Bohuslän. Stadshuset kom som i många andra fall till efter en idétävling där Sven Ahlbom tog hem vinsten. Innan byggandet kunde komma igång gjordes en arkeologisk utgrävning där man bland annat finner rester av dominikanernas klosterkyrka, portal och pelarfundament. En gedigen kampanil i italiensk stil med klockspel och allt fick vi också. 47 bronsklockor tillverkade i Nederländerna låter oss västeråsare njuta av stämningsfulla trudelutter varje dag.

 

Västerås slott med anor från 1200-talet ligger på andra sidan av Svartån, nästan dolt bakom de stora träden. När Gustav Vasa tog över slottet på 1500-talet var det slitet efter strider och belägringar. Han sörjde för att slottet byggdes om och till och sägs ha blivit ett av hans favoritslott. Här höll han de berömda riksdagarna som gjorde vårt land protestantiskt och till arvrike.

 

 

Erik XIV var fängslad på slottet i över ett år och flyttades till Örbyhus slott där han dog förgiftad av ärtsoppa enligt en legend. Han skall senare begravas i Västerås domkyrka. Idag inrymmer slottet förutom utbildningslokaler, en restaurang och landshövdingens residens. Högre upp på slottsgatan ligger Västmanlands Teater som ritades av Erik Hahr, teatersalongens tak har skapats av Filip Månsson som vi känner igen från Stockholms stadshus bland annat.

 

På andra sidan Stora gatan tornar Sundinska huset i Karl Johan empir. Idag fastighetskontor och restaurang. Här bodde och verkade tobakskungen Axel Theodor Sundin. Apotekarbron efter de apotek som låg längs vägen tar dig över Svartån fram till Stora Torget. Bondtorget först och så Stora Torget. Här står normalt en skulpturgrupp som vi Västeråsare älskar att ta på: Aseaströmmen - tyvärr omhändertagen på grund av en spricka i fundamentet. Men den skall tillbaka är det sagt. Marknadsstånden numera är få, men västeråsgurka kan man alltid köpa. Sen kan du beundra Stadshotellet, Erik Hahrs jugendbyggnad från 1907 som enligt förståsigpåare och kloka personer räknar till en av Sveriges vackraste byggnader. (Jag håller inte med - jag tycker det är för stort och klumpigt och mörkt. Påminner förresten lite om Stockholms Rådhus). På baksidan fanns ett stall och ett punschbränneri som med tiden fick minskad användning, kanske på grund av sitt läge nära domkyrkan. Som första byggnad i Västerås fick man vattentoaletter vilket ansågs vara mycket lyxigt och modernt. Byggnaden är väl bevarad och unik och anses ha ett stort kulturellt historiskt värde. Jag rekommenderar ett besök inne på hotellet som idag drivs av Elite Hotels.

 

Precis bakom hotellets modernare del ligger två låga byggnader - den vita längst in i hörnet är proban - det gamla skolfängeslet från Johannes Rudbeckius tid! Den vänstra gulbruna byggnaden har varit tvätteri. Och nu står du framför Västerås domkyrka, som vi som guidar i stan inte får guida. Kyrkan har sina egna guider och punkt slut. Det var visst någon guide som för några år sedan drog rövarvisor om Erik XIV:s grav. Jag har gjort guidningar utifrån - det går ju bra i nödfall - så får deltagarna gå in på egen hand och titta. Så stör vi inte någon.

 

På 1100-talet byggdes den första domkyrkan, av gråsten. Den äldsta, västra delen återinvigdes 1271 och har sedan byggts ut och till och om. Sevärda är kyrkans träportar i vapenhuset, 163 intakta gravstenar och Erik XIV:s grav. Epitafer från 1600-talets början, en fantastisk dopfunt, Högkoret och Stureskåpet tillverkat i Antwerpen och skänkt 1516 av Sten Sture den yngre och Kristina Gyllenstierna. Guide Michelin skriver att Västerås domkyrka har tre stjärnor - en kyrka värd att ta en omväg för.

Utanför kyrkan står Johannes Rudbeckius staty - ett verk av Carl Milles. Intill ligger Café Malin som serverar kaffe och godbitar. Gå gärna upp till övervåningen och se de tjusiga takmålningarna, även dessa utförda av Filip Månsson. Malin var Johannes andra hustru och den som fick honom att införa en flickskola i Västerås. Johannes Rudbeckius är ju annars mest känd för att ha grundlagt Sveriges första gymnasium 1623 efter tyskt manér. Han lägger också grunden för den första biologiska trädgården i anslutning till gymnasiet och organiserar måltidsmenyerna på fattighuset. Djäknarna i Västerås kunde med tiden undervisas i teologi, fysik, matematik, grekiska, latin, logik, politik och HEBREISKA. Skolans främsta uppgift var prästutbildning.

 

Kyrkbacken eller Backarne heter det gamla kvarteret norr om skolan. Här hittade vi kyrkans folk, lärare, präster och lite borgeliga karaktärer. Längre upp tog slummen vid, där bodde de rotlösa, de fattiga och de föraktade under många generationer. Mästermannen, eller stadens bödel bodde också i det här kvarteret. Livsvillkoren för folket på Kyrkbacken präglades inte bara av fattigdom utan också av stor ohälsa. Pesten härjade hårt i området 1623 då många avled. Kyrkbacken klarade sig undan 1800-talets modernare gatunät och sen ville man under 1900-taletes början riva. 1964 kom en ny stadsplan med föreskrifter om varlig sanering av Kyrkbacken. Vinter som sommar är det mysigt att strosa i Kyrkbacken. Sommartid öppnar ett och annat galleri och någon hantverksbutik. Har du nu krafter övre rekommenderar jag att du besöker Sven Ahlboms bibliotek. Det ligger bakom domkyrkan och vid botaniska trädgården. Modern arkitektur från 1956.