Screenshot 2021-07-07 at 14.48.02

Vem var Ulf Sund?

Första gången jag hörde talas om Ulfsunda slott, var jag väl fem år gammal. Jag har för mig att jag blev besviken, när min "guide" berättade att han inte kände till någon Ulf som bott där. Men att det istället var byggt av en man som hette Lennart. Där och då förstod jag inte innebörden men i vuxen ålder har jag mer än en gång "sprungit" på Lennart Torstensson som han heter.

Ulfsunda slott byggdes under 30-åriga kriget, av denne Lennart. Man säger att slottet såg annorlunda ut då. Det skall ha varit byggt i traditionell tysk-holländsk renässansstil. Fasaden pryddes av frescomålningar och taket var spetsigt.


 

Från borggården mellan de två flyglarna ledde en rikt ornamenterad trappa ner till en liten hamn i viken. På så vis kunde gäster som kom via båt lägga till. Lennart Torstensson var gift med Beata de la Gardie som var kusin med Magnus Gabriel de la Gardie, Drottning Kristinas gunstling.

Familjen Torstensson ägde Ulfsunda Slott fram till år 1727 då den Torstenssonska släkten dog ut på manssidan, därefter tar en lång rad av olika ägare över. Bland dem återfinns namn som Bielke, Gyllenkrook, Rudenschöld, Preis, Ruut, von Essen och Åkerhielm. Baron von Essen köpte slottet i början av 1800-talet. Han sålde det vackra koppartaket och lät istället lägga på det platta plåttak som slottet har idag. Von Essen följde också tidens anda och lät putsa över fasadens al fresco-målningar av romerska krigare. Åkerhielm var statsminister under 1890-talet. Det var han som med sitt yttrande ”det är tid att tala ut på ren svenska både till öster och väster” lyckades reta upp norrmännen, vilket ledde till hans avgång. Åkerhielm dog år 1900 och Ulfsunda Slott gick ur privat ägo.

1905 köpte landstinget slottet för köpesumman 250 000 kronor och inrättade ett vårdhem för ”lättskötta sinnesslöa, alkoholskadade och andra kringströvande varelser”. Slottet fungerade som vårdinrättning fram till 1972 varefter slottet renoverades och därefter fungerade som landstingets utbildningscenter. Rikssalen och de andra vackra rummen på plan 2 användes för representation och ledningssammankomster inom landstinget.

År 1999 köptes slottet av ett par som hade tjänat en förmögenhet inom IT och nu ville skapa ett high-tech hotell i närheten av centrala Stockholm. För renoveringen av slottet anlitades företaget Svensk Inredning, vars ägare Torbjörn Blomqvist år 2004 köpte slottet. Idag driver Torbjörn Blomqvist sju hotell och två dagkonferensanläggning i Stockholmsregionen under namnet Stockholm Meeting Selection.

1647 lär en midsommarfest ha ägt rum i Rikssalen på plan 2, med Drottning Kristina som hedersgäst. Drottningen ska även ha övernattat på slottet, i det som idag heter Kristinarummet. Känner du igen namnen på konferenslokalerna? De är namngivna efter slottets tidigare ägare, bland annat Riksrådet Bielke, Baron von Preis, Baron von Essen och Baron Åkerhielm. Du hittar även Drottning Kristinas alkov.

Jag fick i morse möjlighet att själv gå runt och titta. Jag kikade in i många olika rum och fascinerades av slottet och den nya dekor som skapats i eftertid. Men det är gjort på ett smakfullt sätt. Det känns både gammalt och nytt. Fräscht och historiskt. Jag kan rekommendera en stund på terrassen i sommar, eller ett besök på slottets Spa, champagne och goda frukostar. Behöver du arrangera en konferens, en måltid för släkten eller bara mysa med älsklingen? Ulfsunda slott följ mig på läppen.