Verdeverdetravel_dengronaguiden_visardig_verona_piazzadelleerbe_20220328_213014

Verona

Den 28 mars flög jag och väninnan Christina till Milano Linate och Italien. SAS direkt - skönt om än det där med ansiktsmask ombord på flyget några minuter - sen ska man ta det av sig för att äta och dricka, var lägger man då sin mask? I fickan - för att sen ta upp en ny - hoppsan där kom en pralin också - av med masken - och på med en ny. 

Väl framme i Italien var det mask på alltid inomhus dvs på bussen från flygplatsen, på tunnelbanan och på tåget. Hade väl inte sagt så mycket om det inte vore för att jag kom från ett kallt klimat och i norra Italien var det vår med 23 grader. Glasögonen immade igen - vilket bestyr. Men ett par timmar senare var vi framme vid vår destination - Verona. En promenad från stationen förbi en stadsmur och ner för ett par gator så hittade vi fram. Det var lätt att känna sig välkommen. Stadens färger är nämligen blått och gult och även flaggan är vid första ögonkastet identisk, men sen ser du att korset på deras flagga är centrerat. En annan symbol för Verona är en stege. Stegar kan ses på flera olika ställen i staden, på flaggor men också som utsmyckning här och var. Symbolen kommer från familjen Scaligeri som härskade i Verona från 1263 och 127 år framåt. ”Scala” betyder stege på italienska. Stadens fotbollslag, Hellas Verona, har de blågula färgerna och även stegen som symbol. 

För den som är intresserad av familjen Scaligeri finns det flera sevärdheter kopplade till dem, bl.a. borgen Castelvecchio och Scaligergravarna i Verona men också ytterligare borgar kring Gardasjön, bland de mest kända är borgarna i Sirmione och Malcesine. 

Verona har även styrts av venetianare och österrikare. Spår av det venetianska styret finns bl.a. i form av ett lejon. 

Verona ligger i nordöstra Italien, i regionen Veneto. Landets långa flod Adige flyter genom staden nästan lika förvirrande som i Rom. Staden har ungefär 250 000 invånare. 

Piazza delle Erbe blev snabbt vår favorit bland torgen. Det är från romartiden, under den perioden var där främst en örtmarknad, därav namnet Erbe som betyder örter. Det är tyvärr fortfarande en marknadsplats och som säljer krafs och souvenirer. Men när de slår ihop butiken på kvällen står deras stora skrymmande kistor kvar. 

Utbudet av restauranger och caféer är stort. Måndag kväll är utbudet inte helt på topp. Det är många som håller stängt då. Men visst fick vi mat. 

Utbudet av shopping är stort och sevärdheterna många. 

Shakespeares tragedi  om Romeo och Julia har du väl hört talas om. Historien utspelar sig här i Verona och handlar om en strid mellan två rivaliserande familjer. Deras barn träffas och blir förälskade. IMG_3414-825x1024.jpgJulias hus med den berömda balkongen finns på en gård vid Via Capello 23. Det kostar ingenting att gå in på gården. Men vill du gå in i huset och upp på balkongen kostar det några euro. Här är det vanligtvis fullt av turister från hela världen. Huset där Romeo bodde är inte öppet för allmänheten utan det är privat egendom. För den som ändå vill kika utanför så finns huset en kort promenad från Julias hus. Adressen är via Arche Scagliere 4. Vi upptäckte det av en slump då vi den första kvällen satt ute på trottaren och åt en god middag just vid sidan av Romeos hus.  Verdeverdetravel_dengronaguiden_visar_dig_Verona_julias_balkong_IMG_20220401_080043_886.jpg

Arena di Verona är den romerska amfiteater som du inte vill missa. Den byggdes under det första århundradet efter Kristus. En av de största amfiteatrarna i Europa,  yttermåtten är 152 gånger 123 meter. Endast fyra valvbågar har klarat sig och finns kvar på den nordvästra sidan, de är över 30 meter höga.  Genom åren har arenan haft många olika användningsområden, allt från gladiatorstrider och avrättningar till opera- och balettföreställningar som är det den används till numera.

Varje sommar sätts operan Aida upp och mycket mycket mer. Upp till 15 000 besökare kan njuta skådespelet under bar himmel. Förutom opera och balett brukar det vara ett antal andra musikkonserter på arenan varje sommar. Besöket nu i mars gav ingen opera - men likväl en storslagen upplevelse. Jag har varit inne i många amfiteatrar förr - men den här tog musten ur mig. Att klättra upp på de höga trappstegen och se ut över staden var häftigt. Lunchen denna dag blev för mig en gastronomisk höjdpunkt. Spaghetti med köttfärssås gjord på åsna. Mums. 

Verdeverdetravel_dengronaguiden_visardig_verona_pastamedasna_20220329_132157-01.jpeg

Nästa gång jag är i Verona ska jag se om jag hittar till Giovanni Rana, familjeföretaget som startades av Giovanni själv och som tillverkar den kända färskpastan. 

Verdeverdetravel_dengronaguiden_visardig_verona_IMG_20220401_080043_739.jpg

Den gröna guiden Stefan Maurbakken