Stadsvandra i Uppsala

Aktiviteter, sightseeing och stadsvandringar i Uppsala med den gröna guiden! Stadsvandringar i skog och stad.

Dengronaguiden_uppsala_carolinarediviva_20220609_163754-01

Katter, kungar och kulturliv i Uppsala

Nästa tillfälle: kl 10.30 - 12.00

Sjung om studentens lyckliga dag och gå i fotspåren efter Gustav Vasa, Carl von Linné och katten utan svans. Du ser några av stadens största sevärdheter, går på mysiga gränder och hör om studentkårerna och nationerna. I slottsbacken träffar du skalden Gunnar Wennerberg och kan beundra det storslagna Carolina Rediviva. Från den botan - eller den botaniska trädgården får du en fin utsikt upp mot Kasåsen, Uppsala slott och Gunillaklockan. Du promenerar från den storstilade barockträdgården över till den engelska trädgården och vid en lekplats för barn "möter" vi katten utan svans. Upptäck Övre Slottsgatans charmiga gårdar och beskåda universitetsbyggnaden. I Universitetsparken studerar du runstenar och tittar du lite högre upp ser Gustavianum och dess lanternin. Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Uppsala domkyrka är en levande kyrka där gudstjänst firas dagligen. Den är också känd som gravkyrka för kungligheter, adel och vetenskapsmän. Stadsvandringen avslutas här vid Domkyrkan så att du får möjlighet att besöka Nordens största katedral. 

Stadsvandringen återkommer i april 2023, men kan givetvis arrangeras som grupparrangemang när som helst. Kontakta oss för mer information. 


Samling: Framför Hotel Hörnan, Bangårdsgatan 1. 
Pris: 195/VUXEN, 155/SENIOR. Medföljande barn under 15 år gratis. 

Dengronaguiden_uppsala_lennataget_loket_20220611_093351-01

Lennakatten

Nästa tillfälle: kl 12.35 - 17.20

Tågresan börjar i Uppsala där Lennakatten – Museijärnvägen i Uppland utgår från sin egen station intill Uppsala Centralstation. Signalen lyser grönt, stinsen ger avgång, konduktören gör honnör, vagnarna rycker till och tåget tuffar iväg. Tåget tar er genom den växlande Upplandsnaturen, förbi vackra sjöar till den gamla bruksorten Länna. Där väntar Länna Bruks restaurang med en härlig måltid.

Länna Bruk's historia sträcker sig tillbaka till 1758 då greve Erik Brahe skapade vad som kom att bli Länna bruk utanför Uppsala. Men sedan den tiden har bruket gått från att vara ett traditionellt järnbruk till att bli ett slagkraftigt sågverk och nu, en rustik och genuin restaurang. De gamla lokalerna har renoverats och byggts om med vacker natursten där känsla för det nya möter respekten för vad som varit. I priset ingår tågresa Uppsala-Länna tur och retur samt en två-rätters måltid med ett glas vin och kaffe för två personer.

Viktig information Boka gärna upplevelsen i god tid (minst en vecka i förväg). Pga speciella omständigheter såsom torka eller lokskador kan ånglok inte garanteras. Då används historiska diesellok. 

Alla barn under 7 år alltid gratis och en vuxen kan ta med två barn under 16 år gratis. Kostnad för barnens lunch görs upp med restaurangen på plats.

Läs mer och boka Lennakatten historiska tågresa och lyxig måltid (upplevelse.com)

Dengronaguiden_uppsala_slott_blandkatterkungarochkulturliv_i_uppsala_20220505_153648-01

De vilda Vasarna

Nästa tillfälle: 1 oktober 2023 kl 14.00 - 15.30

Historien om de vilda Vasarna är berättelsen om starka personligheter, kloka kvinnor, kärlek, sorgliga öden men nästan hela tiden stor dramatik. Genom generationerna går en sträng av sinnessjukdom, som ibland exploderar i våld, ibland skapar konst, stundom, leder till totalt själsligt mörker. 

Stadsvandringen är inspirerad av Herman Lindqvist berättelse om familjen Vasas kamp om makten.  

I dag är alla Europas kungahus släkt med Gustav Vasa, även drottning Elizabeth av England och prins Oscar Carl Olof av Sverige. I Sverige kan tiotusentals svenskar räkna släktskap med Vasaätten.

Följ med oss på en intressant, lärorik och spännande stadsvandring genom Uppsalas historiska kvarter och lyssna till berättelser från förr. 

Läs mer och boka
Hitta fler tillfällen
Samling: Vid Gunillaklockan, Uppsala slott

 

0d3143_066e39e26d86468bb97e853cb9e886bf~mv2

Gränder och glögg i Uppsala

Nästa tillfälle: 25 november 2022 kl 17.00 - 18.00

En stadsvandring under årets mörkaste tid, där fönsterdekorationer och gatlyktor julpyntas. Lyssna till berättelser från förr, om julen, maten och våra traditioner. Varför är julen röd och inte grön? Hur firar studenterna jul i Uppsala? Hur firade Pelle Svanslös jul? 

Stadsvandringen avslutas med en mugg varm alkoholfri glögg och julgodis.  

Läs mer och boka
Se kalender för senare datum
Samling: Nedanför Gunillaklockan, Uppsala slott. 
Pris: 245/VUXEN, 195/SENIOR. Barn under 16 år får följa med gratis. 

©2022 Den gröna guiden by VerdeVerde Travel