Stadsvandringar i Västerås

Aktiviteter, sightseeing och stadsvandringar i Västerås med den gröna guiden! Stadsvandringar i skog och stad.

0d3143_5fffdbc76bcc4347882fd3855949c139~mv2

Medeltiden, mjöd och Munkholmen

Nästa tillfälle: 17.00-18.30

En medeltida stadsvandring på Munkholmen. Du vandrar i den miljö som i trehundra år var ett kloster. Guiden visar var klostrets trädgård, kyrka, begravningsplats och kök låg. Hör berättelsen om hur blodtörst, absolut makt och böner gav ett enormt katolskt inflytande under framför allt 1300-talet. Stadsvandringen avslutas med alkoholfri mjöd och lätt tilltugg. 

Datum kommer inom kort

Läs mer och boka
Se kalender för senare datum
Samling: Fiskartorget
Pris: 245/VUXEN, 195/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS.

shutterstock_1832512579 forest bathing

Björnön och digital detox

Nästa tillfälle: 15 mars 2023 15:00 - 17:30

Att skogsbada är en slags rengöring för själen. Meditativ träning utomhus. 

Du vandrar från Björnegården längs naturstigen. Vi stannar upp och försöker hitta sambandet. Vi blir uppmärksamma på våra egna sinnesintryck. Att bara vara här och nu är viktigt - att släppa alla funderingar och tankevurpor en stund. Jag rekommenderar avstängd telefon, för att du inte skall bli avbruten. Är det inte lyxigt att få egen tid mitt på dagen? Med hjälp av långsamma rörelser utan stress och måsten, hjälper jag dig att slappna av. Sittunderlag och skogsfika ingår. 

Vandringen kommer tillbaka till våren 2023. 

Läs mer och boka
Se kalender för fler datum
Samling: Björnögården
Pris: 245/VUXEN, 195/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS.

shutterstock_1548686483 vasteras by evening

Västerås vackraste vyer

Nästa tillfälle: 11 mars 2023 10:30 - 12:00

Stadsvandringen börjar vid Stadshuset och skulpturgruppen Vindarnas Grotta. 

Här låg tidigare ett dominikanerkloster och i Vasaparken odlade vi humle. På andra sidan av den Svartån tronar Västerås slott med grunder från 1200-talet. Det var här de berömda riksdagarna hölls, de som gjorde Sverige protestantiskt. 

Vi vandrar vidare längs Svartån genom stadsparken mot ett av stadens vackraste hus - det Sundinska huset. 

Vi besöker Proban - det gamla skolfängelset för både lärare och elever. Vi promenerar över Rudbeckianska skolgården och når det charmiga Kyrkbacken med sina gamla trähus. 

Stadsvandringen avslutas med ett besök framför Domkyrkan. Stanna gärna kvar för en fika på Malins café eller gå ner till Svartån och strosa.  


 

2022-04-23 

"Våran guide Stefan, var mycket trevlig och kunnig. Vi hade 90 trivsamma och intressanta minuter när vi vandrade i Västerås vackraste vyer". Håkan
 

Läs mer och boka
Se kalender för senare datum

Samling: Fiskartorget
Pris: 245/VUXEN, 195/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS. 

shutterstock_714423586 christmas walk

Glöggvandra på Kyrkbacken

Nästa tillfälle: 10 december 2022 16.00 - 17.00

En stadsvandring under årets mörkaste tid, men med ljus från gatlyktor och hem får vi uppleva en julig atmosfär. Kyrkbacken är Västerås äldsta stadsdel och var förr stadens fattigaste kvarter. Här bodde kyrkans män, hantverkare,  fattiga,  änkor,  soldater och självaste bödeln. Gatunätet är mer eller mindre orört sedan 1600-talet - men på 1960-talet påbörjades en omfattande renovering. Vi vandrar på uppvärmda kullerstenar och fascineras av sagor från förr. Hur länge har vi haft julgran och varifrån kommer den traditionen? Varför var tomten grå förr och röd idag? Och varifrån kommer traditionen med julbocken? Hur firar man jul ute i vida världen?

Vår nedräkning till jul pågår praktiskt taget hela december. Ibland kan man höra uttrycket ”dan före dopparedan”, och det är med syftning på att man förr doppade i grytan på julaftonen.  Under 1900-talet spreds bruket i Sverige att hänga upp en strumpa med en liten julgåva på morgonen, främst till barnen. Detta speglar helt en anglosaxisk gåvotradition. För många familjer i tv-åldern intas jullunchen före "Kalle Ankas jul". Sedan kommer tomten med julklapparna. I bondesamhället var julaftonskvällen för de flesta årets högtidligaste stund. Efter många dagars hårt arbete hade gårdsfolket nu utfört de sista sysslorna inför helgfirandet. Julveden var huggen och inburen och ute på gårdsplanen var fåglarnas julkärve på plats. Redskapen var intagna och inne i fähuset var det snyggt och prydligt. Julbordet dukades och extra fin halm lades på golvet, på sina håll kallad julglädjen.

Glöggvandringen avslutas med en mugg varm alkoholfri glögg och lite tilltugg. 
Tips: Klä dig varmt! Det är lätt att det blir kallt och rått när man står stilla (och guiden pratar).

Läs mer och boka

Samling: Framför Västerås Domkyrka, huvudentrén.
Pris: 195/VUXEN, 155/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS

©2022 Den gröna guiden by VerdeVerde Travel