Västerås

Stadsvandringen börjar vid Stadshuset och skulpturgruppen Vindarnas Grotta. Här låg tidigare ett dominikanerkloster och i Vasaparken odlade vi humle. På andra sidan av den Svartån tronar Västerås slott med grunder från 1200-talet. Det var här de berömda riksdagarna hölls, de som gjorde Sverige protestantiskt. Vi vandrar vidare längs Svartån genom stadsparken mot ett av stadens vackraste hus - det Sundinska huset. Vi stannar utanför Domkyrkan och fortsätter upp till kvarteret Kyrkbacken med sina gamla trähus. Avslutningsvis går vi förbi biblioteket, skolfängelset och stadsvandringen avslutas på Stora torget. 
Tips: Klä dig varmt! Det är lätt att det blir kallt när vi står stilla. 

Läs mer och boka
Nästa tillfälle: 19 juni kl 10.30 - 12.00
Se kalender för senare datum
Samling: Framför Vindarnas Grotta, Fiskartorget. 
Pris: 245/VUXEN, 195/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS. 

Erik Hahr var arkitekt och stadsplanerare. Han var stadsarkitekt mellan åren 1909 och 1935 i Västerås. Följ med på en stadsvandring i Erik Hahrs fotspår. Var hämtade han sin inspiration och hur såg hans samtid ut? Vilka var hans drömmar och visioner? Många byggnader har dessvärre rivits och ersatts av modernare konstruktioner. Vi vandrar från barndomshemmet på Hållgatan, via Stora gatan och ner till Mimerporten. Stadsvandringen avslutas vid Östra kyrkogården och Erik Hahrs grav. 
Tips: Klä dig varmt! Det är lätt att det blir kallt när vi står stilla. 

Läs mer och boka
Första tillfälle: 13 juli kl 17.00 - 18.30.  
Samling: Fryxellska skolans terrass. 
Pris: 245/VUXEN, 195/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS. 

Du vandrar från Björnegården längs naturstigen. Att skogsbada är en slags rengöring för själen. Att stanna upp och hitta sambandet. Att uppmärksamma dina egna sinnesintryck. Att vara här och nu är viktigt - att släppa problemen  Jag rekommenderar avstängd telefon, för att du inte skall bli avbruten. Är det inte lyxigt att få egen tid mitt på dagen? Med hjälp av långsamma rörelser utan stress och måsten, hjälper jag dig att slappna av. Sittunderlag och skogsfika ingår.

Läs mer och boka
Nästa tillfälle: 17 augusti kl 17.00 - 19.30
Se kalender för senare datum
Samling: Busshållplatsen, Björnögården. 
Pris: 295/VUXEN, 245/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS. 

Medeltiden och mjöd på Munkholmen

En medeltida stadsvandring på Munkholmen. Du vandrar i den miljö som i trehundra år var ett kloster. Guiden visar var klostrets trädgård, kyrka, begravningsplats och kök låg. Hör berättelsen om hur blodtörst, absolut makt och böner gav ett enormt katolskt inflytande under framför allt 1300-talet. Stadsvandringen avslutas med alkoholfri dryck och lätt tilltugg. 

Läs mer och boka
Nästa tillfälle: 27 juli kl 17.00 - 18.00
Samling: Fiskartorget
Pris: 295/VUXEN, 245/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS. 

Anundshög och Bjurhovda på cykel

Följ med på en cykelutflykt i och kring Bjurhovda. Här byggdes det under 1960- och 1970-talet en mängd bostäder  form av lägenheter i flerbostadshus, radhus och friliggande villor. Befolkningen ökade från 11 invånare 1960 till över 4000 invånare 1972. Fyra tusen år innan byggkranarna monterades upp fanns på området en bofast befolkning. Människor som odlade marken, tog hand om sin boskap, byggde sina hus, fostrade sina barn och oroade sig för framtiden. Här finns spår stenålder och fram till modern tid. Anundshög är Sveriges största gravhög, 9 meter hög och 64–68 meter i diameter. En härd under högen har med C14 metoden daterats till 210-540 e.Kr vilket innebär att högen kan dateras till folkvandringstid-vikingatid.  

Läs mer och boka
Nästa tillfälle: 6 juli kl 17.00 - 19.30
Samling: Bjurhovdamotet. 
Pris: 245/VUXEN, 195/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS. 

Glöggvandra på Kyrkbacken

Upplev Kyrkbackens gränder och spännande historia under 60 minuter. Du stadsvandrar på gatstenar i lyktornas sken och lyssnar till jultraditioner från förr och nu. Hör även om Jenny Nyström, halmbocken och Liljeholmens stearinljus. Stadsvandringen avslutas med en mugg varm glögg och lite julgodis. Tips: Klä dig varmt! Det är lätt att det blir kallt när vi står stilla. 

Läs mer och boka
Nästa tillfälle: 26 november 2022 kl 16.00 - 17.00.
Se kalender för senare datum
Samling: Framför Domkyrkans huvudentré. 
Pris: 205/VUXEN, 155/SENIOR. BARN UNDER 15 ÅR - GRATIS. 

I Västeråsregionen samarbetar VerdeVerde Travel - den gröna guiden med

Aktivitet.se, GuGo, Kurser.se, LiveIt, ThatsUp, Upplevelse.com, VisitTo, Visit Västerås, Visit Västmanland, och Hem till gården

©2022 Den gröna guiden by VerdeVerde Travel