STADSVANDRINGAR 

- MED MUNTLIGT BERÄTTANDE 

Välkommen till min gröna värld! Jag är en auktoriserad och professionell Stockholmsguide. Jag har många års erfarenhet av produktion, guidning och ett muntligt berättande - storytelling. 

På den här sidan hittar du alla mina vandringar i Stockholm.  

Stadsvandringarna är normalt 90 minuter långa.
Klicka på den gröna knappen "Boka & Läs mer" för information om avstånd, tillgänglighet & mer.  
Pris 295 kr för vuxna, 245 kr för seniorer.
Barn under 15 år som kommer i vuxnas sällskap går med gratis.

Klicka på den gröna knappen "Skicka en bokningsförfrågan" för stadsvandringar som är på tillfälligt besök och markerade med en asterisk *. Betalning för dessa vandringar sker på plats med kontanter eller Swish, pris 150 kronor. 

Renhållningen sopar upp hästspillning på Hötorget på 1800-talet. Gammalt foto. 

Barn av sin stad

Välkommen till en spännande stadsvandring på Norrmalm, en del av det pulserande Stockholm! Följ med mig tillbaka till 1800-talets sista år och upptäck stadens dramatiska förvandling. Här möter du Lotten Nilsson, änkan efter hamnarbetaren Henning, och hennes barn. Deras liv är präglat av en stad i snabb utveckling, men vägen till ett bättre liv är fortfarande lång.

Lyssna till berättelser om barnen Emelie på Melinders tekniska fabrik, om August som blev bortadopterad, och om Olof som påminner så mycket om Henning. Denna stadsvandring tar dig med på en resa genom historiska platser och byggnader. Du får lära dig om klassiska myter, händelser och Stockholms rika historia.


Ingången till Barnängens fabrik. Foto: Stefan Maurbakken

Barnängens barn

Välkommen till en unik stadsvandring på Södermalm! Följ med oss bland Barnängens barn och baracker och upptäck de unika miljöer där arbetarna en gång färgade, tvättade och skapade uniformer åt karolinerna.

Lyssna till berättelser om uppfostringsanstaltens flickor och besök den legendariska Faggens krog. Här får du insikt i livet på Södermalm under en tid då området genomgick stora förändringar. Utforska Vitabergens område där Elsa Borg bedrev missionsarbete för de mindre bemedlade.

Som den gröna guiden på VerdeVerde Travel är jag stolt över att erbjuda denna unika stadsvandring. Din vandring kulminerar i närheten av Sofiakyrkan, och du kommer att uppleva Södermalms historia på plats.


Björkar vid Markuskyrkan i Björkhagen. Foto: Stefan Maurbakken

Björkhagen & Markuskyrkan *

Välkommen till Björkhagen, en stadsdel med en mix av hyresrätter och bostadsrätter. Här finns det något för alla! Låt oss ta dig med på en spännande stadsvandring:

  1. 16-våningshuset vid Björkhagsplan – Detta imponerande höghus är en symbol för Björkhagen. Utsikten från toppen är oslagbar!

  2. Markuskyrkan – En arkitektonisk pärla ritad av Sigurd Lewerentz. Utforska dess unika design och historia.

  3. Ekobyn Understenshöjden – Stockholms första ekologiska småhusområde från 1990-talet. Här kan du lära dig om hållbarhet och gemenskap.

Din stadsvandring kulminerar vid t-bana Björkhagen. Ta in atmosfären och upplev allt denna unika stadsdel har att erbjuda!AI-genererad bild som vill beskriva Riddarholmen och trafiken dit på 1500-talets Stockholm. 

Välkommen till Riddarholmen, en unik stadsdel i centrala Stockholm! Följ med oss på en fascinerande stadsvandring där historien kommer till liv. Lyssna till berättelser från Gråbröder och Klarissor. 

  1. Nakna Gråbrödrafötter – Lär dig om munkarna på Gråbrödraklostret och deras enkla livsstil. Vad hände bakom klostrets murar?

  2. Omsorgsfulla Klarissor – Utforska klarissornas värld. Dessa skickliga kvinnor tog hand om klostrets praktiska behov. Vilka hemligheter bar de på?

  3. Gotisk Kyrka och Svenska Monarker – Beskåda Riddarholmskyrkan, den enda bevarade medeltida klostret i Stockholm. Här vilar 15 svenska kungar och drottningar. Vilka öden har präglat deras gravar?

Riddarholmen, en gång kallad Kidskär, har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Lär dig om klippöns förvandling och dess betydelse för Stockholms grundande.

Följ med oss på en oförglömlig resa genom historien. Vi har många foton från förr att dela med oss av. Denna unika stadsvandring hittar du bara hos oss!


Sirishov slott på Djurgården. Foto: Stefan Maurbakken

Bredablick & Sirishov *

Stig in i historiens vingslag genom den blå porten och låt dig förföras av minnet från Stockholmsutställningens prakt från 1897. Vandra längs stigar kantade av tidlös elegans och upplev restaurangerna Ulla Winbladh och Skånska gruvan, där smakerna av dåtid möter nutid.

Utforska de majestätiska slottsmiljöerna Sirishov och Rosendal, och låt Folke Bernadottes bro leda dig till Sjöhistoriska muséets skatter. 


Höj blicken mot Bredablicks torn på Skansen och låt stadens silhuett omsluta dig med sin bästa panoramautsikt. 


Avrunda din vandring i Diplomatstadens lugna gränder, där varje steg berättar en egen historia. Välkommen till en stadsvandring där varje ögonblick är en resa genom tid och rum.


Paus under cykelturen på Djurgården. Foto: Stefan Maurbakken

Cykel-vandra på Djurgården

Trampa på pedalerna genom tiden och naturen på Djurgården, Stockholms gröna oas. På vår cykelvandring utforskar vi parkens skiftande landskap, från asfalterade alléer till grusiga stigar omgivna av frodig grönska. Vi passerar historiska byggnader och unika miljöer, där varje stopp är en möjlighet att lära och uppleva. Vid Blockhusudden tar vi en välförtjänt paus för att njuta av utsikten och kanske en fika. 

Kom ihåg att ta med din egen cykel eller hyr en vid Strandvägen, kajplats 25, eller Sjöcafeet/Royal Djurgården/Visitor Center. Glöm inte ett sittunderlag och något gott att äta eller dricka. Följ med på en resa som stimulerar både kropp och sinne på Djurgårdens cykelvandring.


Tre dalkullor i Stockholm. Foto: Stefan Maurbakken

Dalkullor - en svensk märkvärdighet *

Följ med på en unik stadsvandring som tar dig genom kvinnornas arbetsvandringar från Dalarna till Stockholm över två århundraden. Denna berättelse är inte bara en vandring i rum, utan även en resa i tid och känslor. Vi utforskar kvinnornas liv och arbete, deras drömmar och verklighet, och de band som knyts mellan det förflutna och nuet. Med hjälp av rika bildskatter och mångfaldiga källor, får du en djupare förståelse för kvinnornas föränderliga villkor och de känslor som präglat deras liv. Det är en vandring som berikar både sinne och själ, och som ger en inblick i den svenska historiens hjärta. Välkommen till en upplevelse som förenar historiens vingslag med nutidens puls.


Hedvig Eleonoras grindar på Drottningholm. Foto: Stefan Maurbakken

Drottningholm - en Unescovandring *

Vår vandring börjar i barockträdgårdens strikta geometri, där varje buske och blomma är en del av ett större konstverk. Se hur solens strålar dansar över de symmetriska rabatterna och upplev en värld där ordning och precision regerar.

Vandra vidare till den engelska parken, där landskapet öppnar sig och naturens fria ande tar vid. Här kan du vila ögonen på mjuka kullar och slingrande stigar som leder till pittoreska hörn av lugn och ro.

Nästa anhalt är boské-kvarteren nära Kina slott, där du kan vandra bland labyrintiska häckar och upptäcka dolda skatter. Varje stig bjuder på nya överraskningar, från hemliga trädgårdar till intima sittplatser, perfekta för en stunds reflektion.

Följ i Johan III:s fotspår och utforska den rika traditionen av svensk trädgårdsdesign. Låt dig inspireras av de mångfaldiga influenserna som har format parkens utseende genom århundradena.

Ingen vandring är komplett utan att ha beundrat de ståtliga bronsskulpturerna som vakar över parken. Promenera längs de skuggiga lindalléerna och låt dig förföras av vattenparterrernas spektakulära fontänspel.

Drottningholms slottspark är inte bara en plats för historisk reflektion, utan också en källa till estetisk njutning och andlig vila. 


Enskede slakthus. Foto: Stefan Maurbakken

Enskede slakthus & trädgårdsstad *

Stadsvandringen börjar med en inblick i hur avskaffandet av skråväsendet och införandet av näringsfriheten öppnade upp för nya möjligheter och innovationer. Följ spåren av dessa förändringar som har format Enskede till vad det är idag.

Utforska det imponerande komplexet av Stockholms stads slakthus. Med stall, kylhus och marknadshallar. Lär dig om de historiska utmaningarna och hur de övervanns för att skapa en säkrare och mer effektiv matförsörjning.

Ett stenkast från slakthusområdet finner du Enskede Trädgårdsstad, Sveriges första kommunalt planerade trädgårdsstad. Skapad av Per Olof Hallman, erbjuder denna idylliska plats en unik inblick i tidig 1900-tals stadsplanering. Promenera genom de grönskande gatorna och uppskatta den genomtänkta designen som fortfarande präglar området.

Avsluta din vandring med ett besök vid Enskede kyrka och de unika Enskedehusen. Dessa arkitektoniska pärlor ger en känsla av kontinuitet och tradition, samtidigt som de vittnar om områdets rika kulturella arv.


AI-genererad bild som föreställer en övergiven sjö

Fatburen 

Vår vandring tar sin början med Niklas Natt & Dags gripande skildring i boken “1793”, där ett lik upptäcktes vid sjöns strand. Följ med oss och utforska de mystiska omständigheterna som omgav denna mörka händelse.

Vi fortsätter genom lummiga trädgårdar och över pelarbacken, där du kan föreställa dig hur det en gång var att promenera där Hotel Göteborg stod i sin prakt. Varje plats har sin egen berättelse att dela med sig av.

Beundra den spännande postmoderna arkitekturen som omger Fatbursparken och Södra stationsområdet. Dessa moderna konstruktioner står i kontrast till områdets äldre historia och tillför en ny dimension till din upplevelse.

Vår vandring kulminerar vid Maria Magdalena-kyrka, en plats för eftertanke och andlig ro. Här kan du reflektera över allt du har sett och lärt dig under vandringen.

Denna stadsvandring är mer än bara en turistattraktion; det är en djupdykning i Stockholms själ och historia. Boka din plats nu för en unik upplevelse som endast vi kan erbjuda. Välkommen till en resa genom tid och historiska mysterier med oss på Fatburen - den hemliga sjön.


Träskulpturer av Tor Svae vid Bryggartäppans lekplats. Foto: Stefan Maurbakken

Fogelströms fattiga filurer 

Vandra från Bryggartäppan till Fjällgatan och upplev de platser som Fogelström så levande beskrev. Känn historiens vingslag när du följer i fotspåren av mursmäckor och tegelbärare som en gång formade stadens skepnad.

Lär dig om Stockholms tidiga kvinnostrejk och känn kraften i de kvinnor som stod upp för sina rättigheter. Besök platsen för stadens största bryggeri och förstå dess betydelse för stadens utveckling.

Fascineras av Nytorget och de charmiga 1700-talshusen där Lotten, en av Fogelströms mest älskade karaktärer, växte upp och mötte Henning. Dessa hus är inte bara byggnader, de är vittnen till en svunnen tid och kärlekens mötesplatser.

Ta del av Per Anders Fogelströms tidiga livserfarenheter och se platsen där Henning och Lotten “bodde”. Varje steg på denna vandring är en resa genom litteratur och historia som kommer att fängsla dig.

Denna vandring är en inbjudan att fördjupa sig i Fogelströms värld och upptäcka de platser som inspirerade hans berättelser. Bli en del av historien och boka din plats på “Fogelströms Fattiga Filurer Del 1” idag. 

Och om du blir nyfiken på fortsättningen, missa inte “Del 2 - Barn av sin stad”, där äventyret fortsätter in i åren 1880 - 1900. Välkommen till en upplevelse som väcker både minnen och drömmar.


Bebyggelse på Kungsholmen. Foto: Stefan Maurbakken

Fogelströms mödrar & söner *

Vandra längs de gator där Lilly och Konrad en gång vandrade, kämpandes med sina känslor och de sociala barriärer som stod mellan dem. Upptäck platserna som var vittnen till deras möten, deras drömmar och de svåra beslut som togs.

Upplev atmosfären på Kungsholmen runt sekelskiftet 1900, där varje hörn berättar en historia om klasskamp, förändring och hopp. Se de byggnader och miljöer som speglar den tidens samhällsförändringar och hur de påverkade individers liv.

Fördjupa dig i den gripande berättelsen om Konrads kamp mellan kärleken till Lilly och hans moders förväntningar. En berättelse som belyser de starka banden mellan mödrar och söner, och de samhälleliga normer som ofta styr våra val.

Denna vandring är en unik chans att se Kungsholmen genom en annan lins, där personliga berättelser och historiska skeenden sammanflätas. Boka din plats på “Mödrar och Söner” och låt dig förföras av en vandring som berör både hjärta och sinne.


Gasklockorna i Hjorthagen. Foto: Stefan Maurbakken

Folkhemmet & gasklockorna*

Upplev Djurgårdens förtrollande historia och framtid! Från Folkhemmets charm till Bobergs ikoniska gasklockor, Djurgården är en skattkista av kulturarv. Nu står vi inför en spännande förvandling: vårt historiska gasverk blir hjärtat av kultur och service. Följ med på en resa där den nationalromantiska skolan från 1925 och Hjorthagens kyrkas jugendstil är bara början. I Hjorthagen, där Ferdinand Bobergs vision fortfarande ekar, växer en ny grön och hållbar framtid fram. Välkommen till en plats där varje steg berättar en historia och varje hörn visar vägen framåt.


Breda gatan, Gamla Djurgårdsstaden. Foto: Stefan Maurbakken

Följ med på en exklusiv stadsvandring i Djurgårdens grönskande hjärta, beläget i Stockholms puls. Upptäck skatter och pärlor som väntar på att bli funna. Träffa den charmiga gårdshunden Sickis vid Nordiska museet, utforska Galärvarvskyrkogårdens maritima historia och bevittna Gröna Lunds omvandling från enkel samlingsplats till legendarisk nöjesoas. Din utforskning kulminerar längs den majestätiska allén och vid det anrika Djurgårdsvarvet. Boka din upplevelse idag och se Djurgården med nya ögon!


Gåvokort

Ge gåvan av valfrihet och glädje med vårt presentkort! Oavsett om det är födelsedagar, jubileum eller speciella tillfällen, är vårt presentkort den perfekta gåvan. Låt mottagaren välja bland ett brett utbud av produkter eller tjänster och skapa minnen som varar. Köp nu och ge en gåva som garanterat uppskattas!


Turister vid Storkyrkan. Foto: Stefan Maurbakken

Granne med kungen

Stig in i hjärtat av Stockholm med en exklusiv guidning genom Gamla Stan! Vår expert leder dig genom tiden längs kullerstensgator, där du kan skåda Riddarhusets storhet och upptäcka dörrar som vittnar om svunna tider. Fördjupa dig i stadens rika historia, daterad till 1252, och finn de dolda juvelerna som bevarats genom århundraden. Avrunda din upptäcktsfärd med den autentiska känslan vid Järntorget. 

Gamla Stan är mer än bara en historisk pärla; det är en levande stadsdel med tusentals invånare och en mångfald av matställen, kaféer och boutiquer. Upptäck mer än de vanliga turiststråken och låt dig förtrollas av Gamla Stans unika atmosfär. Boka din guidade tur nu och bli en del av Stockholms själ!


Kolonistuga vid Tanto. Foto: Stefan Maurbakken

Gröna rum *

Välkommen till en unik vandringsupplevelse där du får upptäcka Södermalms dolda gröna skatter! Följ med oss genom pittoreska koloniträdgårdar och lummiga parker, och låt dig svepas med av berättelsen om hur pionjärerna Anna Lindhagen och Anna Åbergsson förde den tyska koloniträdgårdstraditionen till hjärtat av Stockholm.

Lär dig hur den ödmjuka potatisen spelade en avgörande roll för Södermalm och utforska den fascinerande historien bakom områdets friluftsteatrar och tobaksodlingar. Varje steg tar dig djupare in i en rik kulturhistoria, kantad av charmiga trappor och vackra vyer.

Turen avslutas vid den ikoniska Zinkensdamm, där du kan smälta alla intryck och njuta av atmosfären. Missa inte denna chans att uppleva Södermalms grönskande pärlor – boka din plats på vår stadsvandring idag!


Historisk 12-villa i Gröndal. Foto: Stefan Maurbakken.

Gröndal *

Följ med på en förtrollande vandring genom Gröndal och upplev dess unika charm! Promenera över Stora Gröndals gärde och njut av den spektakulära utsikten över Charlottendal. Upptäck hur området har förvandlats från gamla fabriker till moderna och spännande bostadskvarter.

Lyssna till den inspirerande berättelsen om hur storbyggmästaren Olle Engkvist omformade Gröndal med sina ikoniska stjärnhus och terrasshus. Varje steg tar dig djupare in i en rik kultur- och arkitekturhistoria som kommer att fascinera och inspirera.

Vandringen avslutas vid den idylliska herrgården Stora Fågelsången, en plats där Carl Michael Bellman fann inspiration till sina odödliga verk. Missa inte chansen att uppleva Gröndals historia och unika arkitektur på nära håll – boka din plats på vår stadsvandring idag!Koppartälten, Haga slott. Foto: Stefan Maurbakken

Haga slott *

Följ med på en magisk resa genom Hagaparken, Sveriges vackraste engelskinspirerade park skapad på initiativ av Gustav III. Under denna stadsvandring får du höra om kungens spännande Grand Tour och hans resor till Frankrike och Italien, där han samlade antika skulpturer för att pryda sina slott.

Vandra genom parkens lummiga omgivningar och upptäck de eleganta paviljongerna, mystiska templen och pittoreska ruinerna som Koppartälten, Lilla Haga och Ekotemplet. Få en inblick i det stillsamma livet i Haga, en fridfull tillflyktsort för den rastlösa kungen.

Vår förtrollande vandring avslutas vid den vackra Turkiska kiosken, där du kan njuta av parkens harmoniska atmosfär. Missa inte chansen att uppleva Hagaparkens historiska och arkitektoniska skatter – boka din plats på vår stadsvandring idag!En AI-genererad bild som visar en häxa vid en kittel omgiven av katter. 

Utforska historiens mystik på en spännande 90-minuters stadsvandring genom Södermalm. Besök Beijers trädgård, Mosebacke, Katarina kyrkogård och den ökända "Häcklefjäll". Låt dig förtrollas av berättelser från den framstående författaren och Stockholmskännaren Per Anders Fogelström, som målar upp en fascinerande bild av livet på 1670-talet.

Följ spåren av den elvaårige Gävlepojken Johan Johansson Griis, vars övernaturliga berättelser om Blåkulla spred skräck och fascination över Mosebacke och Katarina kyrka. Varje steg tar dig djupare in i en värld av historiska mysterier och fängslande berättelser.

Missa inte denna unika chans att uppleva Södermalms mörka och mystiska förflutna – boka din plats på vår stadsvandring i häxornas fotspår idag!


Snösätra graffitivägg. Foto: Stefan Maurbakken

Högdalen & Snösätra *

Följ med på en unik stadsvandring som tar dig från Högdalens centrum till den ikoniska HighValley skatepark och det dynamiska kulturhuset Cyklopen. Upplev Snösätras fascinerande resa från jordbrukssamhälle till ett centrum för graffitikonst.

Trots att delar av Snösätra södra har rivits, kvarstår området som en levande duk för fantastisk graffiti. Här väntar ett eldorado för konstälskare och alla som söker nya och spännande upplevelser. Varje vägg berättar en historia, varje hörn överraskar med färg och kreativitet.

Missa inte chansen att utforska detta färgsprakande och historiska område – boka din plats på vår stadsvandring genom Högdalen och Snösätra idag!


Jugendportal på Fredsgatan 4. Foto: Stefan Maurbakken

Jugendportaler *

Följ med på en fängslande stadsvandring genom Norrmalm och upptäck den förtrollande Jugendstilen, som introducerades i Sverige vid sekelskiftet 1900. Jugend, som betyder ungdom på tyska, är även känd som Art Nouveau i resten av Europa – den nya konsten som bröt med tidigare stiltraditioner.

Beundra byggnadernas organiska former och mjuka linjer, inspirerade av naturens skönhet. Upplev hur denna första moderna stil revolutionerade arkitekturen med sitt unika formspråk och skapade en helt ny estetisk upplevelse.

Vår vandring tar dig genom några av Norrmalms mest ikoniska Jugendbyggnader, där varje detalj berättar en historia om en tid av förändring och kreativitet. Missa inte chansen att uppleva denna unika arkitektur – boka din plats på vår stadsvandring genom Jugendstilens underverk på Norrmalm idag!
Katarina kyrka. Foto: Stefan Maurbakken

Katarinaberget 

Följ med på en oförglömlig stadsvandring genom Katarinaberget och utforska dess rika historia och spännande karaktärer. Promenera bland historiska byggnader och upplev områdets unika atmosfär.

Besök det charmiga Mosebacke torg och beundra det imponerande vattentornet. Vår vandring avslutas vid den majestätiska Katarina kyrka, där du kan njuta av den vackra kyrkogårdens lummiga park och stämningsfulla miljö.

Ta chansen att resa tillbaka i tiden och upplev Katarinabergets historia på nära håll – boka din plats på vår stadsvandring idag!


Grubbens park, Kungsholmen. Foto: Stefan Maurbakken

Klara sjö *

Följ med på en spännande stadsvandring som tar dig genom Stockholms rika industrihistoria längs Barnhusviken och Klara sjö. Upptäck ikoniska platser som Bolinders Mekaniska Verkstäder, A.B. Levins Strå- och Filthattsfabrik och Wiklunds Velocipeder.

Lär dig om arbets- och bostadslöshetens historia fram till 1880-talet och besök Grubbens på Kungsholmen, en historisk frivillig arbetsinrättning. Vandra längs Ahlströmergatan, där kvarteret Skatan en gång var hem för fabriker som tillverkade allt från romerska bågar till tändstickor och radioapparater.

Vår fascinerande vandring avslutas vid Lilla Hornsberg, en plats fylld av historia där Bellman och Karlbergskadetterna en gång festade. Missa inte chansen att upptäcka Stockholms industriella arv på nära håll – boka din plats på vår stadsvandring idag!Midsommarkransen. Foto: Stefan Maurbakken.

Kransen, Munken & Telefunken *

Följ med på en unik stadsvandring genom charmiga Midsommarkransen, en stadsdel uppkallad efter en krog med en midsommarkrans på dörren. Designad av Per Olof Hallman 1907 som ett hem för arbetare, lockar Kransen idag med sina gröna rum, konstnärers verkstäder och mysiga butiker.

Upptäck den fascinerande historien om Sveriges första bensinpump, det legendariska Munken-bryggeriet och Henkels tvättmedelsproduktion. Vår vandring tar dig genom områdets rika industriella arv och kulturella utveckling.

Avsluta din resa vid den historiska pianofabriken på Tellusborgsvägen, och upplev hur Kransen har utvecklats genom tid och industriell evolution. Missa inte chansen att utforska detta levande område – boka din plats på vår stadsvandring idag!Köpt bild av iStock.

Följ med på en unik kulinarisk resa genom Djurgården och upplev några av Stockholms vackraste platser medan du njuter av delikata svenska smaker. Vi börjar vid Nordiska museet, där du får en inblick i matkulturen från 1500-talet.

Vandringen fortsätter till Vasamuseet, där du avnjuter en varmrätt tillagad med fina svenska råvaror. Promenera längs den pittoreska Djurgårdsstranden och besök Spritmuseet för en fascinerande lektion om det svenska spritundret.

Avsluta dagen med en härlig eftermiddagsfika på en av Djurgårdens hållbara restauranger. Alla rätter och en praktisk vattenflaska ingår i priset! Vattenflaskan är tillverkad i hårdplast och kan tas med till gymmet eller jobbet, fylld med Stockholms goda kranvatten.

Miss inte chansen att kombinera kultur och gastronomi på denna fantastiska vandring – boka din plats på vår gastronomiska resa på Djurgården idag!


Obs! Det är inte tillåtet att ta med sig några större väskor eller ryggsäckar in på Vasamuseet nu. De har inte heller några förvaringsboxar att låna. 

Lekplats Lilla Kvarnholmen. Foto: Stefan Maurbakken

Kvarnhjul & skorstenar *

Utforska Stockholms gröna pärlor med VerdeVerde Travel och den kunnige guiden Stefan Maurbakken på en stadsvandring från Saltsjökvarn till Kvarnholmens Tre Kronor. Få insikter i Vasas beslut att förflytta sjuk- och fattigvården till Danviken och upptäck historien bakom Finnboda varv. Upplev livet på en ö utan vatten, där kooperativets män och kvinnor levde. Nästa stopp är det charmiga Svindersvik, en välbevarad 1700-tals miljö mitt i storstaden. Låt oss tillsammans upptäcka Stockholms historia på ett unikt och grönt sätt! 


Mausoleum på Lindhagens kulle. Foto: Stefan Maurbakken

Upptäck historien på en stadsvandring genom Norra begravningsplatsen - en unik upplevelse likt London, Rom och Paris. Från dess invigning 1827 av biskop Johan Olof Wallin till de äldsta delarna med gravar som tillhör Nils Ericson, Lars Johan Hierta och August Blanche. Utforska den fransk-klassiska designen och besök den katolska och judiska avdelningen. Avsluta vid monumentala mausoleum på Lindhagens kulle, viloplats för PUB, Folke Bernadotte, och August Strindberg. En stadsvandring där varje grav bär på en unik bit av Stockholms historia. 


Kronohäktet, Långholmen. Foto: Stefan Maurbakken

Långholmen 

Utforska Långholmens gripande historia på vår stadsvandring. Från spinnhus till kvinnofängelse. Hör om Philadelphia och Auburn systemet som användes. Vandringen ger dig insikt i fångarnas vardag och du får höra historier från spinnhushjonens liv. Se Stora vakten, Centralfängelsets murar och direktörens bostad. Utforska västra delen av ön med kolonilotter, Karlhäll gård och sommarnöjen vid Sofieberg. Avsluta din vandring vid Kronohäktet. Varför inte passa på att besöka Långholmens museum när du ändå är här? En unik publik stadsvandring du bara hittar hos oss.

Lövholmens industribyggnader. Foto: Stefan Maurbakken

Liljeholmen - en lysande idé *

Utforska Årstadal, en av stadens första förorter, och upptäck dess mångfacetterade historia. Från färgfabriker till skofabriker och kåkstäder utan sanitet, skildras områdets utveckling. Trots rivningar på 1950-talet, överlever 1700-tals gården Stora Katrineberg och det fascinerande Brännkyrka församlingshuset från 1925. Hör berättelsen om den kemisk-tekniska industrin, varv- och fabriksmiljöer, och se konstverk som Lena Lerviks frodiga gudinnor längs vägen. Avsluta vandringen på Sjövikstorget och njut av områdets kontraster och framväxande höghus med panoramautsikt över vattnet.


Imaginär bild skapad med AI av Joakim Hellström.

Ge dig in i en värld av mystik och spänning med vår hårresande Halloween-vandring! Utforska det förflutnas dunkla korridorer och avslöja hemska hemligheter på platser som Skanskvarn och den hemsökta Kolerakyrkogården från 1809. Lyssna till historiens ekon och viskningar från soldater som föll offer för rödsot och nervfeber. Upptäck Stockholms sista galgbacke och känn historiens närvaro på varje steg. Slå följe med oss på denna spännande Halloween-vandring och våga stiga in i en värld där det övernaturliga och det historiska smälter samman. En oförglömlig och kuslig upplevelse väntar, avslutad med en Halloween-inspirerad dryck (med eller utan prosecco). Vågar du följa med?  

Det finns inga garantier för att kvällen blir trevlig, även om det förstås är syftet. Att vara ute i skogen kan vara obekvämt, det kan vara kallt, blåsigt och regna. Då över vi oss i att hantera det på bästa sätt. Aktiviteten genomförs oavsett väder. Se till att vara varmt och bekvämt klädd.


Bragegatan/Lärkstaden. Foto: Stefan Maurbakken

Utforska den storslagna gröna oasen, Humlegården, och avslöja dess rika historia. Vandringen tar dig genom det privata Villastaden, ett protestprojekt mot stenstaden, med olika arkitektoniska stilar och en förlorad kyrka. Hör berättelser från Tisdag med tolfterna och upplev atmosfären på Stockholms vackraste gata, Danderydsgatan, med inslag av engelsk charm. Avsluta din resa i den magnifika Engelbrektskyrkan och njut av en fantastisk utsikt. Upptäck Stockholms pärlor med oss!  


Turister i Ivar-Lo park, Södermalm. Foto: Stefan Maurbakken

Gå en stadsvandring på Söders höjder och upptäck Yttersta Tvärgränd, där hårda levnadsvillkor rådde före 1861 då rinnande vatten introducerades. Utforska gator och gränder ovanför Ringvägen, där trångt boende och sjukdomar var vardag före förbättringarna. Hör om arbetarnas tuffa historia och deras förändrade levnadsvillkor genom tiderna med högläsning ur mantalslängden. Upptäck tobaksodling och ölbryggning på Skinnarviksberget och vandra bland repslagare och rännstensungar på Monteliusvägen. Avsluta vandringen vid Södermalmstorg och få en inblick i Söders spännande förflutna.


Stockholms Stadshus. Foto: Stefan Maurbakken

Murarnas mästare *

Upptäck historien bakom Stockholms Stadshus och arkitekten Ragnar Östberg på en unik stadsvandring. Utforska hans inspirationskällor och beslutet att gestalta Stadshuset som en borg med varierande byggnadsstilar. Få inblick i Östbergs liv, drömmar och uppväxt, med fascinerande berättelser och nostalgiska bilder från förr. 


Nobels minnessten. Foto: Stefan Maurbakken

Nobelvandra vid Vinterviken *

Utforska Vintervikens parkområde och Alfred Nobels anläggningar på vår stadsvandring. Med en kunnig guide får du insikter i områdets industriella historia, från företagsverksamhet till 1980-talet. Vandringen tar dig genom grönskande skogar till Rävberget, där du lyssnar till berättelsen om Alfred Nobel och njuter av utsikten över Lindholmen och Rotholmen. Besök Stina Ekmans bergskatedral på Rävudden och upplev historien vid en spränggrop. Boka din Nobelvandring för att uppleva denna vackra del av Stockholm med caféer och koloniträdgårdar. 


Torget tre liljor. Foto: Stefan Maurbakken

Röda bergen & tre liljor *

Vandra genom Röda bergen och upplev charmiga gator, färgglada fasader och en familjär atmosfär från 1920-talet. De öppna innergårdarna skapar en levande rörelse och du passerar genom kvarteret Tre Liljor, där en känd krog stod innan den brann ner 1869. Avsluta din vandring nära Matteuskyrkan och låt dig förföras av områdets historia.  


AI genererat fotografi.

Shinrin Yoku - Skogsbad

Att Skogsbada innebär att du får varva ned och uppmärksamma dina egna sinnesintryck, i en lugn omgivning.
Du får kunskap om skogens hälsobringande effekter. Vad hör du?  Vad ser du runtomkring dig? Vilka växter, djur eller naturföremål finns precis nära dig? Hur luktar skogen? Kan du känna olika dofter? Detta och mycket mer får du uppleva under ett skogsbad. Många av oss uppskattar just att gå ut i grupp och vi känner att vi mår bra i naturen. Avslutningsvis bjuds du på en skogs-fika med torkade frukter och något att dricka. Ta med dig ett sittunderlag!

Hammarby sjöstad. Foto: Stefan Maurbakken

Sjöstaden - en Stockholmssaga *

Upptäck Sjöstaden på denna spännande stadsvandring från Gullmarsplan till Sjöstadskvarteret. Utforska stadsdelens imponerande arkitektur och fascinerande historia, från drömlika storplaner till dagens moderna design. Vandringen tar dig genom huskroppar och ner till kajen, där du kan beundra det unika arkitektoniska landskapet med balkonger, bryggor och öppna terrasser. Avsluta din resa i höjd med Lumabryggan och njut av Sjöstadens charm och skönhet.  


Almhöjden, Skogskyrkogården. Foto: Stefan Maurbakken

Utforska Skogskyrkogården med vår kunniga guide. Trots att vi inte går in i kapell kommer du uppleva en fascinerande rundvandring. Hör berättelsen om varför denna plats valdes och om det unika samarbetet mellan arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Upplev svensk skog och ikoniska byggnadsverk på denna Unescos världsarvslista sedan 1994. Stadsvandringen börjar vid den ikoniska Almhöjden och tar dig genom sju brunnars stig, där du får se Greta Garbos grav och det sagolika Skogskapellet. Boka Skogskyrkogården med oss för en oförglömlig upplevelse. Stadsvandringen avslutas vid Gunnar Asplunds grav.  


Stadsbiblioteket. Foto: Stefan Maurbakken

Spökslottet & Spelbomskan *

Upptäck historiens andetag på Spökslottets vackra park, orörd sedan 1600-talet. Hör om spökhistorierna, inklusive den mystiske mannen i en hästvagn omgiven av lågor. Utforska Stockholms landskap genom Stockholmsåsen och den historiska engelska parken från 1700-talet vid Gamla Observatoriet. Avsluta din stadsvandring vid Spelbomskans torg med berömda kvarter och avnjut atmosfären vid det anrika borgerskapets änkehus, nu hem för restaurangen Cliff Barnes. 


Ryningska palatset i Gamla stan. Foto: Stefan Maurbakken

Stockholms vackraste dörrar *

Utforska Stockholms imponerande dörrar och portaler på denna fascinerande stadsvandring. Upptäck en bevarad kulturskatt som har undgått krig och bränder. Se vackra dörrar, rika dekorationer och praktfulla palats med inskriptioner, bibelord och överraskande detaljer som groteska figurer, änglahuvuden och leenden. En visuell resa genom historien med många historiska bilder. 


Årsta gård. Foto: Stefan Maurbakken

Upptäck Årstafruns förlorade och återfunna värld på en fascinerande stadsvandring! Från Årsta torg och Bror Marklunds konstverk till loftgångarna i de ikoniska EPA-husen och det pittoreska torpet Sköntorp, tar vi dig genom Årstas historia. Utforska det nuvarande naturreservatet Årstaskogen, platsen där Årstafrun förevigade sina dagböcker. Lyssna på berättelsen om hennes spännande liv och avsluta vandringen vid det historiska slåtterölet i Storängsparken. Träda i Årstafruns fotspår och upplev en unik resa genom tid och natur!  


Oxenstiernska malmgården. Foto: Stefan Maurbakken

Östermalm - en fin historia *

Upplev förvandlingen av det forna Ladugårdsgärdet till dagens exklusiva Östermalm på vår stadsvandring. Guiden tar dig från Fredrikshov och Oxenstiernska malmgården till Riddargatan och Strandvägen, där du får höra om områdets flärdfulla utveckling. Vandringen avslutas vid Hovstallet och Kronobageriet, där du får fördjupa dig i områdets rika historia. 


Kastellet på Kastellholmen. Foto: Stefan Maurbakken

Ö-vandra på tre magiska holmar 

Du börjar vid Berzelii park - en klassisk mötesplats och vandrar långsamt in mot stillsammare torg och platser. Du går från stadsmiljön och det forna nöjeslivet på "Nybrosquaren" till Blasieholmstorget och pampiga fasader. Det var på Skeppsholmen som Gustav III 1772 hyllades av en sjungande folkmassa ledd av Bellman. På Kastellholmen låg värdshuset Blås ut - berömd för sin utsikt och supé. Från toppen av berget har du en storslagen utsikt mot Djurgården, Saltsjöqvarn och Södermalm. Med många bilder från förr. Stadsvandringen avslutas i höjd med kastellet på Kastellholmen. 

Vill du lära dig mer om den svenska historien och få exklusiva erbjudanden och tips av den gröna guiden i din inkorg?