Historien om Sverige & Världsarv

Historien om Sverige

Just nu visas Historien om Sverige - SVT:s största satsning på historia någonsin. Eftersom #Västmanland visas flera gånger i serien så gör Länsmuseet i Västerås egna kortfilmer från sin basutställning. Intressanta platser som #Anundshög, Vallby Friluftsmuseum, Ekomuseum i Bergslagen, Västerås historiska skeppsmuseum på Frösåker och Lapphyttan i Norberg kommer att vara med. Länsmuseet är inte ensamma om att passa på att rida på historievägen. Ett flertal kulturinstitutioner landet runt gör samma sak. Intresset för historia kommer att öka i och med tv-produktionen och där känner jag att jag måste haka på. Kanske såg du en glimt av #Salstaslott i av snitt 5, 7 och 8. Det vore kul att väva in slottet i en dagsrundtur i området.

Skandinaviens största fynd av hällristningar funna i Enköping. Inristningarna i #Boglösa utanför Enköping gjordes för 3 000 år sedan och föreställer till stor del omkring 80 skepp. De första upptäcktes för omkring 100 år sedan, men när Sven-Gunnar Broström, expert och hedersdoktor inom hällristningar, lyfte på lite närliggande mossa för två år sedan växte fyndet markant. Nu har ännu fler hittats och fyllts i med vit kritfärg för att ska synas tydligare. Utanför Enköping ligger #Härkeberga kyrka med 3 kapell bemålade av #AlbertusPictor. Har du tips och vill vara med i min tankesmedja är du varmt välkommen att höra av dig.


Unesco Världsarv

Välkommen till min gröna värld! Visste du att vi har hela 15 intressanta världsarv i Sverige? Birka & Hovgården, Drottningholms slottsanläggning, Engelbergs bruk, Falun & kopparbergslagen, Gammelstads kyrkstad, Grimeton radiostation, Hansestaden Visby, Hällristningsområdet i Tanum, Hälsingegårdarna, Höga kusten, Laponia, Skogskyrkogården, Struves meridianbåge, Södra Ölands odlingslandskap och örlogsstaden Karlskrona. Stolt visar jag dig två av dessa besöksmål. Här kan du läsa mer om världsarv.

Drottningholm

Drottningholms slottsområde på Lovön, Stockholm, blev Sveriges allra första bidrag till världsarvslistan. Avgörande för världsarvskommitténs beslut var två speciella byggnader på slottsområdet – Kina slott och Drottningholmsteatern. 

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården i Enskede i södra Stockholm skapades mellan 1919 och 1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. På en tallbevuxen ås byggde de ett sakralt landskapsrum med flera mindre kapell arrangerade i samspel med naturen. Hela anläggningen räknas till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser. Boka nu för en oförglömlig, passionerad berättelsevandring. Välkommen till Skogskyrkogården – en plats full av kultur och historia.

Vill du lära dig mer om den svenska historien och få exklusiva erbjudanden och tips av den gröna guiden i din inkorg?