SÖDERMALM

Följ med på en guidad stadsvandring bland Barnängens barn och baracker på Södermalm. Upptäck unika miljöer där arbetarna en gång färgade, tvättade, och skapade uniformer åt karolinerna. Lyssna till berättelser om uppfostringsanstaltens flickor och besök den legendariska Faggens krog. Utforska Vitabergens område där Elsa Borg bedrev missionsarbete för de mindre bemedlade. Din resa kulminerar i närheten av Sofiakyrkan. Gå med oss och upplev Södermalms historia på plats. 


Se parken Stora bleckan och arkitekten Ferdinand och Anna Bobergs hem Stora Blecktornet. Promenera på slingrande vägar i Blecktornsområdet med vackra gatuperspektiv och gårdsbildningar i en kuperad terräng skapat av Per Olof Hallman. Vattenförsörjningen var en av de mest centrala frågorna för den växande staden och här invigdes Skanstullsverket. För hundra år sedan stängdes verken då vattnets kvalitet försämrats och bassängerna kom att användas som det första Eriksdalsbadet. Utforska den hemliga sjön Fatburens fascinerande historia på vår stadsvandring. I Niklas Natt & Dags bok "1793" hittades ett lik vid sjön. Upptäck kvarteren kring detta historiska område med vår kunniga guide. Besök en historisk trädgård, pelarbacken och se var Hotel Göteborg en gång låg. Utforska den spännande arkitekturen från postmodernismen kring Fatbursparken och Södra stationsområdet. En unik stadsvandring som går genom tid och historiska mysterier. Vandringen avslutas vid Maria Magdalena-kyrkan.  


Utforska klassiska platser i Fogelströms romanverk från Bryggartäppan till Fjällgatan på denna engagerande stadsvandring. Upptäck berättelserna om mursmäckor och tegelbärare, Stockholms tidiga kvinnostrejk, och platsen för stadens största bryggeri. Fascineras av Nytorget och de charmiga 1700-talshusen där Lotten växte upp och mötte Henning för första gången. Ta del av Per Anders Fogelströms tidiga livserfarenheter och se platsen där Henning och Lotten "bodde". En fängslande resa genom litteratur och historia väntar.  


Du vandrar genom koloniträdgårdar och anlagda parker. Hör om hur Anna Lindhagen och Anna Åbergsson introducerade koloniträdgårdarna efter tyskt koncept. Du hör också om hur potatisen räddade Södermalm. I den gamla parkmiljön låg både friluftsteatrar och tobaksodlingar. Stadsvandringen bjuder på många trappor och avslutas vid Zinkensdamm. Nästa tillfälle: 5 juli kl 17.00 - 18.30. Denna vandring finns inte i mitt ordinarie program, men skicka ett sms med ditt namn och hur många ni blir så bekräftar jag. Pris 100 kronor. 


Hör författaren och Stockholmskännaren Per Anders Fogelström beskriva miljön som gestaltade sig på 1670-talet i Stockholm. Till denna stad kom år 1673 den elvaårige Gävlepojken Johan Johansson Griis för att bo hos en släkting. Pojken visade sig ha en oväntad talang, han kunde nämligen berätta om livet vid Blåkulla "som om han vore barnfödd där". Berättelserna spred sig bland kåkar och stugor kring Katarina kyrka. Centrum för vidskepelsen i Stockholm blev Mosebacke. Här spred sig Gävlepojkens berättelser som ringar på vattnet. Hans ord togs för sanning av många vuxna. Flera kvinnor var inblandade, både som offer och som åklagare.  När? Varannan dag kl 17.00 - 18.30 under påskveckan. Nästa tillfälle: 27 mars 2024. 


Upptäck Katarinaberget's fascinerande historia! Gå med oss på en spännande stadsvandring bland historiska byggnader och berättelser om branden 1723. Utforska Mosebacke torg och det spännande vattentornet. Avsluta vid Katarina kyrka och besök kyrkogårdens vackra park. Boka nu och res tillbaka i tiden!  


Långholmen

Följ med på en gripande stadsvandring genom Långholmen och upptäck dess fängslande historia. Från spinnhus till kvinnofängelse och en utbyggd malmgård för intagna. Utforska fångarnas vardag, spinnhushjonens liv och stora vakten, Centralfängelsets murar samt direktörens bostad. Utforska den västra delen med kolonilotter, Karlhäll gård och avsluta vid Kronohäktet. 


Utforska Söders höjder med vår stadsvandring! Gå med oss längs Yttersta Tvärgränd och upptäck hur livet var före rinnande vatten 1861. Lär dig om tuffa levnadsvillkor, sjukdomar och arbetarnas historia. Från Skinnarviksberget till Monteliusvägen, följ med och få en unik inblick i Söders förflutna. Boka din vandring nu och vandra i historiens spår!  


Renat & Reimersholme

Upptäck holmen, en plats med rik historia och gröna kvarter. Vandringen tar dig längs vattnet och genom imponerande trädgårdar. Här stod en gång malmgården allena. Idag omgiven av moderna bostadshus. Utforska minnen från holmens gamla historia, inklusive berättelser om fotogen, klister och sprit. Hör även om L.O Smiths fascinerande liv och den ödesmättade berättelsen om Klerre. Nästa tillfälle: 26 mars kl 16.00 - 17.30.  Då denna vandring inte finns med i vårt ordinarie program går den inte att boka online. Skicka mig ett sms med ditt namn och hur många ni blir så bekräftar jag.


Södermalm 

Södermalm är känt för sina välbevarade historiska kvarter och pittoreska gator. Området har en rik historia som sträcker sig tillbaka flera århundraden, och det finns många vackra byggnader, inklusive karakteristiska trähus vid foten av Skinnarviksberget och på Katarinaberget.  Utforska gamla kvarter och ta en promenad längs Monteliusvägen för fantastisk utsikt över staden.

Södermalm har ett levande konst- och kulturliv. Här hittar du ett brett utbud av gallerier, ateljéer och konstutställningar. Området är hem för många konstnärer och kreativa människor, och du kan upptäcka och köpa unika konstverk som speglar den lokala konstscenen.

Södermalm har flera historiska platser och museum som kan fascinera den historieintresserade besökaren. Dessutom kan du besöka några av de historiska kyrkorna och gravplatserna i området för att få en inblick i Stockholms långa historiska traditioner.

Sammanfattningsvis, Södermalm erbjuder en kombination av historisk arkitektur, en blomstrande konstscen och spännande historiska platser som kan tillfredsställa både konst- och historieintresserade besökares nyfikenhet.