UNESCO VÄRLDSARV

Välkommen till min gröna värld! Visste du att vi har hela 15 intressanta världsarv i Sverige? Birka & Hovgården, Drottningholms slottsanläggning, Engelbergs bruk, Falun & kopparbergslagen, Gammelstads kyrkstad, Grimeton radiostation, Hansestaden Visby, Hällristningsområdet i Tanum, Hälsingegårdarna, Höga kusten,  Laponia, Skogskyrkogården, Struves meridianbåge, Södra Ölands odlingslandskap och örlogsstaden Karlskrona. Stolt visar jag dig några av dessa besöksmål. Här kan du läsa mer om världsarv. 

Birka & Hovgården

Birka på Björkö i Mälaren var själva knutpunkten i det rika Mälardalen under vikingatiden. Staden anlades på 700-talet och blev en viktig handelsplats så väl som en internationell hamn för besökare från när och fjärran. På Adelsö, på andra sidan fjärden, ligger Hovgården där kungen bodde. På Birka finns ovanligt många lämningar efter vikingatidens människor.  En stadsvandring på Birka kan arrangeras på begäran under sommarhalvåret. 

Drottningholms slottsanläggning

Drottningholms slottsområde på Lovön, Stockholm, blev Sveriges allra första bidrag till världsarvslistan. Avgörande för världsarvskommitténs beslut var två speciella byggnader på slottsområdet – Kina slott och Drottningholmsteatern.  Vandringen är 90 minuter  lång och arrangeras på sommaren. Nästa tillfälle: 2, 16 och 30 juli kl 10.30 - 12.00. 

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården i Enskede i södra Stockholm skapades mellan 1919 och 1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. På en tallbevuxen ås byggde de ett sakralt landskapsrum med flera mindre kapell arrangerade i samspel med naturen. Hela anläggningen räknas till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser. Boka nu för en oförglömlig, passionerad berättelsevandring. Välkommen till Skogskyrkogården – en plats full av kultur och historia. Nästa tillfälle: 10 december kl 10.00 - 12.00.