UPPSALA, VÄSTERÅS & MER


Uppsala

Välkommen till min gröna värld! Jag är inte bara auktoriserad och professionell Stockholmsguide utan innehar även turistguide licens för Uppsala. Med mina många års erfarenhet av produktion, guidning och storytelling berättar jag nu Uppsala på ett nytt sätt och vis.  
Uppsala har med sin historia fängslat människor i åratal. Staden var hem åt den världsberömde vetenskapsmannen Carl von Linné som studerade, forskade och undervisade i Uppsala under 1700-talet. Här hittar du också Skandinaviens största och äldsta kyrka, ett av nordens äldsta universitet och den symboliska Linnéträdgården.

Besök gärna Museum Gustavianum i Sveriges äldsta universitetsbyggnad där du hittar den omtalade dissektionssalen från 1600-talet. Vill du vandra i Carl von Linnés fotspår rekommenderar vi en tur till Botaniska Trädgården och Linnémuseet. Vi rekommenderar också en utflykt till Fyrishov, ett välbesökt äventyrsbad med rutschkanor, vattenfall och vattenkanoner.

Katter, kungar & kulturarv

Välkommen till en magisk stadsvandring genom Uppsala, där du får upptäcka stadens rika historia och kultur. På vår vandring från biblioteket Carolina Rediviva får du höra om Gustav Vasa, Carl von Linné och Pelle Svanslös.  Vi besöker botaniska trädgården, vandrar genom den engelska trädgården och stannar till vid Pelle Svanslös lekplats. Du charmeras av övre slottsgatans fastigheter och beundrar Gustavianum, runstenar och Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom. Stadsvandringen avslutas på det anrika konditoriet Ofvandahls där du får en kopp kaffe och klassisk Uppsala kaka. 

Västerås

Välkommen till min gröna värld! Jag är auktoriserad och professionell Stockholmsguide, licensierad turistguide i Uppsala och Västeråsbo. Döpt i Domkyrkan, arbetat på Stadshuset, spelat teater på Västmanlands teater, delat ut lokaltidningen VLT och gått på Rudbeckianska skolans läroverk. Jag älskar att visa upp min stad för lokalbor och besökare.

Sveriges femte största stad är känd för gurka, leksaker och flygplan. I Västerås kan du vandra genom Sveriges äldsta gymnasieträdgård, betrakta stjärnor i av ett landets modernaste amatörobservatorium och uppleva känslan av att flyga. Strax utanför Västerås hittar du Tidö slott med Europas främsta samling av antika leksaker. Missa inte heller att besöka Den stora gravhögen "Anundshögen", som anses vara Sveriges största gravhög. Den byggdes någon gång under tiden 500–1050 e. Kr, och bildar tillsammans med tvillingskeppssättningen ett storslaget monument unikt för hela Sverige. Här kan du läsa mer om Anundshög.

Ta del av fornnordisk historia med ett besök på skeppsmuseet Frösåkers Brygga. Här finns landets största flytande båtmuseum med över tjugo vikingaskepp och allmogebåtar. Vi rekommenderar också någon av Rederi Mälarstadens alla båtturer och kryssningar.

Förutom detta vill vi tipsa om ett besök på Kokpunkten - Sveriges första actionbad. Vägg i vägg ligger "Världsberömda Steam Hotel".


Västerås vackraste vyer

En stadsvandring bland Västerås vackraste byggnader och utsikter. Se var det dominikanermunkarna uppförde sitt kloster. Se slottsgården och hör om Gustav Vasa och hans reformationsriksdag. Upptäck Kyrkbackens hemligheter och mysigaste gränder. Stadsvandringen avslutas vid Domkyrkan.

Vill du lära dig mer om den svenska historien och få exklusiva erbjudanden och tips av den gröna guiden i din inkorg?