UTOMLANDS

11 - 17 maj 2025

Apulien - på Italiens klack
en resa genom Syditaliens förtrollande skatter

Välkommen till en oförglömlig resa genom det förtrollande södra Italien! Du står på tröskeln till ett äventyr som kommer att fylla dina dagar med skratt, kulinariska upplevelser och kulturella skatter. Här är en förhandsvisning av de fantastiska höjdpunkter som väntar dig:

Första stoppet tar dig till trulli-byn Alberobello och det charmiga Locorotondo. Vandra genom pittoreska gränder, omgivna av de unika trulli-husen och känn historiens vingslag i Locorotondos charmiga atmosfär.

Grottstaden Matera väntar på att få välkomna dig in bakom de uråldriga murarna. En tidsresa genom smala gränder och besök i grottkyrkor kommer att lämna dig häpen över historiens rikedom.

Tempelområdet i Metapontum tar dig tillbaka till antikens majestät. Du får utforska historiska ruiner och låta fantasin transportera dig till en svunnen tid.

Romantiska kvällar med upplysta gator väntar i Martina Franca och Lecce. Städer med arkitektoniska mästerverk från medeltid till barock. Tillsammans skapas en magisk atmosfär.

Lokala delikatesser, ofta tillagade med fokus på det italienska rustika köket, ackompanjeras av utsökta lokala viner genom hela resan.

Varje måltid blir en kärleksfull gest till Apuliens rika kulinariska arv.

Avslutningsvis, är det Salentos pärla, Gallipoli, som bjuder in dig till sina strålande gränder och eleganta byggnader. Ett äventyr som kombinerar strandliv med stadskaraktär.

Denna resa kommer att bli en skattkista av minnen. Jag ser fram emot att få dela dessa upplevelser med dig och skapa gemensamma ögonblick som kommer att följa dig långt efter att resan är över. Packa väskan och gör dig redo för en magisk resa under Italiens sol.

Varmt välkomna till

VerdeVerde Travel

och OKTOGO

Där äventyret börjar.

Stefan Maurbakken

Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Stadspromenad i Lecce.

Dag 1. Ankomst till Italien

Välkommen till Italien, en plats där historia, kultur och kulinariska upplevelser förenas på ett förtrollande sätt. Din äventyrsresa börjar med ankomst till Papola Casales flygplats i Brindisi, där de första stegen på italiensk mark känns som ett steg in i en tidlös värld av skönhet och charm.

Efter att du har hämtat ditt bagage och passerat tullkontrollen möts du av VerdeVerde Travel:s engagerade reseledare, Stefan Maurbakken, som kommer att vara din vägvisare under denna minnesvärda resa. Tillsammans stiger vi ombord på bussen och beger oss på en 62 km lång resa genom södra Italiens förtrollande landskap.

Vår destination för de första två nätterna är Martina Franca, en pittoresk stad som ligger på kullarna i södra Murgia, omgiven av den natursköna Itria-dalen. Martina Franca är främst känd för sina konstnärliga och kulturella skatter. Här finns också en vänlighet och öppenhet som präglar lokalbefolkningen. Ju längre söderut vi reser, desto mer öppnar sig dörrarna till en gästfrihet som gör varje besök till en varm och minnesvärd upplevelse. Tar du dig dessutom tid att lära dig några italienska fraser innan ankomsten kommer du att bemötas med stor respekt.

Staden Martina Franca med sin unika charm och arkitektur välkomnar dig. Att flanera i den lilla stadskärnan är som att träda in i en sagobok. Du ser bland annat det arkitektoniska mästerverket Palazzo Ducale, tidigare bostad för adeln. Denna praktfulla byggnad, skapad av ingen mindre än Gian Lorenzo Bernini, en mästare inom den italienska barocken, har nu omvandlats till stadens rådhus och står som ett vittnesbörd om stadens rika historia.

Efter incheckningen på vårt centralt belägna hotell tar vi del av en välkomnande middag där du får smaka på några av södra Italiens gastronomiska läckerheter. Luta dig tillbaka, koppla av och låt den italienska stämningen omfamna dig. Dag ett är bara början på din resa genom en värld av upplevelser och skönhet. (Buss 62 km)


Måltider: Middag
Hotell: Park Hotel San Michele
Flygbolag: Lufthansa/Air Dolomiti via München. 

 • Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Kvällsbilder från Martina Franca
  Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Kvällsbilder från Martina Franca

Dag 2. Alberobello & Locorotondo 

Vi inleder dagen med en kort bussresa till Alberobello, där de förtrollande trulli-husen listade som en del av Unescos världsarvslista står redo att avslöja sina hemligheter.

Dessa unika cirkelrunda hus i kalksten med koniska tak berättar en fascinerande historia om en tid då människor byggde för att undvika skatter. Idag står dessa trulli som levande testamenten till en rik kultur. När vi närmar oss avslöjar de enastående detaljer som ger varje hus sin unika prägel.

Du får chansen att besöka en trullo och utforska dessa unika strukturer på nära håll. Njut av egen tid att strosa runt och uppleva charmen som omger dig. Lunchen serveras i en autentisk trullo-restaurang, där du får smaka på lokala delikatesser och njuta av den atmosfär som bara en trullo kan erbjuda.

Efter att vi fyllt våra magar beger vi oss till "Itriadalens balkong" - Locorotondo, en av Italiens vackraste byar. De vita fasaderna ger inledningsvis en känsla av Grekland, men en charmerande byggstil. Ett mysigt centrum och fantastiska vyer ger dig en oförglömlig upplevelse. Kanske vill du prova Locorotondos välkända vita vin eller besöka Gelateria dell’ Corso med den godaste glassen i stada?

Efter att ha utforskat Locorotondo återvänder vi till vårt bekväma hotell. Tidigt på kvällen tar vi en skön promenad in till hjärtat av Martina Franca. Du imponeras av den välbevarade rokokostilen och de vackra kullerstensgatorna. Vandringen avslutas på ett lokalt café med en god aperitivo. I goda vänners lag njuter du stunden och reflekterar över dagens upplevelser.

Resten av kvällen är din att utforska på egen hand. Martina Franca har ett stort utbud av restauranger, lokala kaféer och pittoreska butiker. (Buss 31 km).

Måltider: 
Frukost & lunch
Hotell:
Park Hotel San Michele
 • Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Alberobello.
  Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Alberobello.

Dag 3. Basilicata & grottstaden Matera

Idag tar vi farväl av Apulien och ger oss in i grannregionen Basilicata, där en av resans absoluta höjdpunkter väntar oss – den förtrollande grottstaden Matera. Här vävs det forntida och det moderna ihop på ett unikt sätt. Dagens moderna stadsdel sträcker sig över en platå, medan den historiska stadsdelen klättrar nerför en klyfta i berget.

Den gamla stadsdelen består av grottor som varit bebodda sedan förhistorisk tid, med över 100 kyrkor uthuggna direkt ur klippan. Små hus staplas på varandra, skapande gator som samtidigt fungerar som tak för andra.

De labyrintiska nätverken av smala gränder tar dig med på en resa genom en svunnen tid, fylld med atmosfär och historia. På 1950-talet insåg politikerna det ohållbara i att människor fortfarande levde i dessa grottor. Nya kvarter byggdes, och på 1960-talet tvingades invånarna lämna den gamla stadsdelen. Matera erkändes som ett UNESCO-världsarv 1993, och med hjälp av EU-pengar har förfallet delvis bromsats. Vi vandrar genom denna unika stadsbild, som också har varit inspelningsplats för kända filmer som James Bond-filmen "No Time To Die" och Mel Gibsons "The Passion of The Christ". År 2019 var Matera dessutom en av Europas kulturhuvudstäder.

Efter en guidad rundvandring med engelsk talande guide i Matera, inklusive besök i en av de imponerande grottkyrkorna, sätter vi oss till bords för dagens lunch med traditionella lokala rätter. Eftermiddagen är din att utforska på egen hand, kanske förlora dig själv i de slingrande gränderna eller njuta utsikten från en av de många utsiktsplatserna över den antika staden.

Mot kvällen, när solen börjar sänka sig, promenerar vi återigen genom den gamla stadsdelen Sassi. Materas skönhet kommer kanske tydligast fram i det speciella kvällsljuset.

Beundra den spektakulära omgivningen. Resten av kvällen är ledig att njuta av Materas charm på egen hand. (Buss 75 km).


Måltider: 
Frukost & lunch
Hotell:
Hotel San Domenico

 • Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Matera dygnet om
  Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Matera dygnet om

Dag 4.   Metaponto, Manduria & Gallipoli

Denna dag tar vi oss till pärlorna Metaponto och Manduria, där vi fördjupar oss i historiens och vinets konst. På det arkeologiska området i Metaponto väcker vi det förflutna till liv och utforskar spåren av den antika staden Metapontum, grundad av grekiska kolonisatörer, 700 f.Kr. Här, bland ruinerna, lär vi oss om gudinnan Hera och hennes tempel samt den berömde matematikern Pythagoras, som en gång kallade detta område för sitt hem.

På eftermiddagen kör vi inom Manduria, en stad med över 2000 års historia. Här får vi inte bara uppleva stadens rika kulturarv utan även fördjupa oss i dess vintradition. Manduria är känd för det berömda Primitivo di Manduria, ett rött vin som har sina rötter ända tillbaka till antiken. Vi besöker en vingård, lär oss om vinets historia och njuter av en provsmakning i en pittoresk omgivning.

När solen börjar sänka sig når vi en annan höjdpunkt på vår resa – Gallipoli, den strålande pärlan i Salento. Staden delas elegant upp i två områden: den moderna byn och den gamla stadsdelen på en kalkstensö, förbunden med fastlandet genom en bro från 1600-talet. Vårt boende för de kommande två nätterna blir ett charmigt hotell i den gamla stadsdelen.

Vi avslutar dagen med en gemensam middag där vi njuter av stadens atmosfär och unika läge. Du smakar på lokala delikatesser och låter Gallipolis murar och byggnader berätta sina egna berättelser. Gallipoli bjuder in till en kväll av kulinarisk njutning. (Buss 176 km)


Måltider: 
Frukost, vinprovning med lunch & middag
Hotell:
Relais Corte Palmieri

 • Okända fotografer.
  Okända fotografer.

Dag 5. Otranto & Scorrano 

Denna dag tar oss till pärlorna Otranto och Scorrano – en resa genom historiens och kulturens rika landskap.

Vi börjar dagen i den charmiga staden Otranto, som ligger majestätiskt på en klippa som reser sig lodrätt upp ur det turkosblå havet. Otranto har länge varit Salentos kulturella, politiska och ekonomiska centrum, och dess historia vittnar om möten och sammansmältningen mellan öst och väst. Staden har behållit sin unika atmosfär och påminner oss om det rika kulturarvet som präglat dessa kuster genom tiderna.

Vi inleder dagen med en stadspromenad genom Otrantos gamla stadsdelar. Stenbelagda gator leder oss till den imponerande katedralen Santa Maria Annunziata, den största i hela Apulien. Här möter vi renässansens rosettfönster och gotisk-arabiska influenser som berikar katedralens arkitektur. Mosaikerna på kyrkans golv berättar också sina egna historier. För den som önskar finns möjlighet att besöka den aragonska borgen, en historisk plats som en gång var stadens skyddande borg och nu fungerar som en läro- och kulturplats.

Efter att ha upplevt Otrantos skatter tar vi vägen till Scorrano, där vi välkomnas av familjen Guarini, en stolt familj med en anrik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Deras engagemang för det lokala jordbruket och deras odlingar av vin, olivolja, spannmål och baljväxter bär på berättelser om solen, havet, passionen och kulturen i området. Vårt besök på deras vingård blir en resa genom tusen år av tradition och ekologisk odling.

Efter en läcker måltid på vingården återvänder vi till vårt mysiga hotell och Gallipoli. Ledig eftermiddag och kväll. (Buss 100 km).


Måltider: 
Frukost & vinprovning med lunch 
Hotell:
Relais Corte Palmieri

 • Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Otranto & Scorrano
  Fotograf: Stefan Maurbakken. Foto: Otranto & Scorrano

Dag 6.  Apuliens gröna guld & Lecce

Förmiddagen tar oss till en olivgård, där vi får fördjupa oss i Apuliens gröna guld – olivoljan. Apulien står för nästan hälften av landets olivoljeproduktion, och vi besöker en av regionens små producenter för att lära oss allt om odling, skörd och den gastronomiska betydelsen av detta flytande guld.

Apulien hyser omkring 50 olika sorter av oliver, varav många är unika för regionen. Över 60 miljoner olivträd klär landskapets kullar och tusentals år av matkultur har nyttjat det gröna guldet. Här får du inte bara en lektion i odling utan också en känsla av att vara en del av en lång och rik historia – precis som olivträden själva.

Under eftermiddagen tar vi oss till pärlan Lecce, där du får njuta av några timmar på egen hand. Lecce, även kallad "Syditaliens Florens", bjuder på en fantastisk arkitektur med barockens charm. Staden, grundad som en grekisk bosättning och senare en viktig del av romarriket, har under 1600- och 1700-talen präglats av sin egen barockstil. Strosa genom de vackra gatorna och torg, beundra de imponerande byggnader som vittnar om stadens rika historia. Eller varför inte gå på fönstershopping, italienska och internationella designers slåss om din uppmärksamhet.

Tidig kväll samlas vi för avskedsmiddag på en lokal restaurang. Efter middagen tar vi en stadspromenad genom Lecces historiska centrum, där de upplysta fastigheterna skapar en förtrollande atmosfär. Lecce blir ett minnesvärt och värdigt avslut på vår rundresa. Må detta avslut bli en hyllning till den rika kulturen och de smakfulla äventyr vi delat. (Buss 45 km).


Måltider: Frukost, olivoljeprovning med lunch & middag
Hotell: Mercure President

 • Fotograf: Stefan Maurbakken
  Fotograf: Stefan Maurbakken

Dag 7. Hemresa

Denna dag markerar avslutet på vårt äventyr i Syditalien. Efter en härlig tid fylld med kultur, gastronomi och upptäckter är det nu dags att ta farväl och bege oss hemåt.

Du börjar dagen med en avslappnad frukost och har hela förmiddagen på dig att utforska Lecce i dagsljus. Använd tiden till att shoppa, njuta av stadens charmiga atmosfär eller ta en sista promenad genom de vackra gatorna.

Vid lunchtid samlas vi för att resa mot flygplatsen. Det är nu dags att summera vår vistelse i Syditalien, att minnas de fantastiska platserna vi besökt, de smaker vi upplevt och de människor vi mött.

Med buss reser vi direkt till flygplatsen där vi tar farväl av det vackra Syditalien med ett "Arrivederci – på återseende."

Vi hoppas att denna rundresa har skapat minnen för livet och att du bär med dig en bit av Syditalien i ditt hjärta. Grazie mille och välkommen åter! (Buss 47 km).

Måltider: Frukost.
Flygbolag: Air Dolomiti/Swiss via Zürich.


Stefan Maurbakken, den gröna guiden by VerdeVerde Travel. 

Teknisk arrangör OKTOGO


Resfakta

Land: Italien, rundresa med stadsvandringar, kultur & mat-och vin.

Reslängd: 7 dagar 6 nätter

Gruppstorlek: 15-22 personer

Grundpris: 27.890:-

Enkelrumstillägg: 4.200:-
(Om du väljer att resa ner till Italien på egen hand får du ett prisavdrag på 4.500:-, kontakta mig för mer information). 

Flygbolag: Lufthansa/Swiss/Air Dolomiti

Flygskatter: ingår i priset

Bagage: 23 kg

Anslutning STO: 0:-

Anslutning CPH, GOT, OSL: På förfrågan

Visum krävs: Nej


Allt detta ingår:

Flyg till Brindisi t/r via München eller Zürich

Samtliga övernattningar

Hotellskatt

Alla i texten beskrivna transporter & prestationer

6 frukostar

5 luncher

3 middagar

Vin, vatten, kaffe/te vid gemensamma måltider

2 vinprovningar

1 olivoljeprovning

Inträden enligt program

VerdeVerde Travels reseledare Stefan Maurbakken


Inför avresan bjuds du in till 

Zoom-möten med tips & råd, italiensk historia, italienska språket och mer

Privata Facebook/Whatsapp-grupper för delninng av bilder & meddelanden


Detta ingår inte: Dricks (räkna med cirka 50 euro) och reseförsäkring

Så här gör du!
 • Fånga ögonblicket och skicka iväg din intresseanmälan idag.
 • Jag skickar dig en bekräftelse och ger dig ett bankgironummer för inbetalning av anmälningsavgiften. 
 • Anmälningsavgiften är 10 % av resans pris, dock lägst 5.000 kr och ska vara oss tillhanda senast 7 dagar efter bokningsdatum.
 • När anmälningsavgiften är betald, har vi båda ingått ett ömsesidigt avtal. Det är viktigt att du läst igenom detta avtal och hör av dig till oss om det är något du undrar över.
 • Kontrollera noga uppgifterna i bokningsbekräftelsen såsom namnens stavning, utresedag & flygplats samt hemkomstdag & flygplats. Flygbolagen, flygplatserna och passmyndigheter är noga med att dessa uppgifter stämmer.
 • Senast 30 dagar före avresan skall slutbetalning vara oss tillhanda.

resans höjdpunkter
 • Besök i trulli-byn Alberobello
 • Grottstaden Matera
 • Lokala delikatesser & goda viner
 • Salentos pärla Gallipoli
 • Kvällspromenad i Martina Franca

Resegaranti

OK TO GO AB (teknisk arrangör av resan) har ställt fullständiga lagstadgade resegarantier till svenska kammarkollegiet.

​Vid köp av en paketresa gäller resegarantilagen. Det innebär att om resan blir avbruten eller inställd på grund av arrangörens obestånd utbetalas ersättning ut från resegarantin. En paketresa är ett arrangemang som består av transport tillsammans med inkvartering eller någon av dessa tjänster i kombination med en turisttjänst, t ex hyra av båt eller inträde till nöjesanläggning, om resan varar i mer än 24 timmar eller inbegriper övernattning. Resan skall säljas till ett helhetspris eller till skilda priser som är knutna till varandra. Resegarantilagen omfattar även resor som bara består av en transport, s.k. stolförsäljning. Förutsättningen är då att resan säljs av paketresearrangör och att resenären åker med samma transport och till samma resmål som arrangörens övriga paketresenärer. Vid köp av endast inkvartering gäller inte lagen.

​Ansökan om ersättning skall ha inkommit till Resegarantinämnden senast tre månader efter det att resan blivit inställd eller avbrutits. Ring Kammarkollegiet för mer information, tel 08-700 08 00 eller gå in på deras hemsida www.kammarkollegiet.se

Fånga ögonblicket

Skicka in en intresseanmälan!

Välkommen att kontakta mig med din förfrågan.

Fyll i nedanstående formulär, så kontaktar jag dig så snart jag kan.

Jag behöver uppgifter som namn, e-post, adress, postnummer, telefon, antal resenärer.

Har du frågor eller önskemål kan du skriva det också.

Intresseanmälan
Apulien - på Italiens klack 11 oktober 2024.pdf
UTOMLANDS

Följ med mig

Innan jag började med stadsvandringar på hemmaplan arbetade jag många år som reseledare i Egypten, Indien, Italien och Sri Lanka. 

"Följ med mig utomlands - via #maurbakkenabroad, ytterligare ett konto jag har hos Instagram. 

Följande resor har mig som reseledare 2024:
 • Marocko med Temaresor 2--10 mars
 • Japan med Temaresor 19 mars --9 april
 • Rom, Sorrento & Capri med Rolfs buss 17--24 april
 • Apulien med Escape Travel 27 apr - 2 maj
 • Florens & Pisa med Grand Tours 3--10 maj
 • Vinvandring i Veneto med Temaresor 23--30 maj
 • Vinvandring i Veneto med Temaresor 19--26 sep
 • Vinvandring i Veneto med Temaresor 26 sep--3 okt

Vill du lära dig mer om den svenska historien och få exklusiva erbjudanden och tips av den gröna guiden i din inkorg?